Filled Under:

Medenjak kolac

Medenjak kolac

Sastojci

Broj osoba:oba
  •  100gcokolade sa vecim postotkom kakaa
  •  5jaja
  •  150gomeksalog maslaca
  •  1 vrecicavanilin secera
  •  200gtecnog meda
  •  100gbrasna
  •  50gskrobnog brasna (gustina)
  •  50gmljevenog keksa sa okusom vanilije ( npr. vanilin-roscici)
  •  180gjogurta (3,5 % mm)
  •  2 kasikekakaa
  •  1 kasikacimeta
  •  1 kasikazacina za medenjake
  •  1 puna kasikapraska za pecivo
  •  2-3 kasikeruma
  •  200-300gmarmelade ili dzema od sljiva
  • GLAZURA

  •  150gmaslaca
  •  100gmlijecne cokolade
  •  50gcokolade sa vecim postotkom kakaa
  •  120mlmlijeka
  •  50gsecera

Priprema

Vrijeme pripreme:in
Težina:
  1. 1
    Jaja odvojiti. Maslac i vanilin secer umutiti pjenasto i dodavati jedno po jedno zumance, i dalje muteci. Dodati med i dalje mutiti da se dobije glatka smjesa. Cokoladu otopiti na slaboj vatri, te dodati prethodnoj masi, i dalje muteci.
  2. 2
    Brasno, gustin, kakao i zacine pomijesati i prosijati. Dodati mljevene kekse. Brasnaste sastojke dodati prethodnoj masi.Dodati rum.
  3. 3
    Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u cvrst snijeg, te polako mijesajuci pjenjacom dodati prethodnoj masi.
  4. 4
    Tijesto uliti u pleh za pecenje 20x30 i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180*C 20-ak minuta (obavezno provjeriti cackalicom!)
  5. 5
    Kad je peceno, tijesto ohladiti potpuno i prerezati ostrim nozem na pola. Premazati izmedju dzemom ili marmeladom u koju ste dodali po zelji kasiku ruma i kasicicu cimeta, preklopiti drugom korom i ostaviti na hladno.
  6. 6
    Pripremiti glazuru tako sto zakipiti maslac, secer i mlijeko dodati cokoladu, te mijesati da se otopi. Ostaviti 15-ak minuta na hladnom da se malo stegne, a onda preliti po kolacu. Dobro ohladiti prije 
Izvor: coolinarika.com