Filled Under:

Pita s porilukom

pita s porilukom
Sastojci za tijesto:
700 g brašna
1 žličica soli
po potrebi vode
Sastojci za nadjev:
800 g poriluka
po ukusu soli i papra
Priprema:
Prosijati brašno, staviti žličicu soli i toplom vodom zamijesiti mekanije tijesto. Podijeliti ga na jednaki broj kuglica za dvije kore (za moj pleh je bilo potrebno po 10 loptica za dvije kore).
Poriluk isjeći na kockice i pržiti da omekša. Dodati sol i papar.

Razvući svaku lopticu na veličinu tanjurića za kavu, pouljiti svaku (osim posljednje) i redati jednu na drugu. Oklagijom razvući koru veličine pleha. Premazati je uljem i staviti fil od poriluka. Isto uraditi i sa drugom korom. Premazati je uljem i staviti da se peče u dobro zagrijanoj pećnici. Kad pita počne podizati i kada pocrveni, poprskati je sa malo vode i vratiti nazad u pećnicu na nekoliko minuta. Gotovu pitu izvaditi iz pećnice i prekriti krpom. Pitu poslužiti uz sir i jogurt.

Izvor: http://www.recepti-svijeta.com/