Filled Under:

Sarma

Recepti - 2 - slika

Za sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:



  • glavicu kiselog kupusa
  • 0,5 kg ribanog kiselog kupusa
  • O,5 kg mljevenog mesa (pola svinjetine + pola junetine)
  • glavicu crvenog luka srednje veličine - usitnite ju
  • 10 žlica riže
  • 10 dkg fine suhe kobasice češnjovke
  • 10 dkg slanine ili pancete
  • otprilike pola male žličice mljevenog papara

Sarma se ovako priprema:


Odvojiti listove kupusa od sredine, te izrezati zadebljanja na sredini listova. Ako su listovi jako veliki, mogu se po sredini raspoloviti. Glavicu luka fino usitniti i propržiti na malo masnoće da se zastakli. Češnjovku narezati na jako sitne kockice, isto kao i slaninu pa sve umješati u mljeveno meso. Dodati 10 žlica riže i popapriti. Meso ne treba soliti, jer se kupus kiseli soljenjem pa bi se lako moglo presoliti ukoliko se i meso posoli. Ako nemate suhu kobasicu koju ćete dodati u meso, dodati malo mljevene crvene paprike i slatke crvene paprike. Sve dobro rukom izmješiti (može i dan prije kuhanja, pa staviti u frižider da odstoji). Puniti listove sarme mesom. Kože od pancete i/ili slanine poslagati na dno lonca, slagati jedan red sarmi, pa red ribanog kiselog kupusa, a poželjno je staviti komad suhog mesa, ili sušene kobasice, ili juneću/svinjsku kost. Ako volite kiselije, uliti i vodu od zelja. Naliti na sarmu vodu tako da ju prekrije i kuhati na laganoj vatri (nakon što zavrije) sat i pol do dva (ovisno o veličini sarmica).


Izvor: http://www.recepti.hr/