Filled Under:

Čokoladni kolač sa karamel prelivom od kokosa


Sastojci
  • 150g putera
  • 3 jaja
  • 170g šećera (bijeli ili sitni svijetlo smeđi)
  • kašičica ekstrakta vanile (ili vanilin šećer)
  • 125g brašna
  • 55g kakao praha
  • prstohvat soli
  • 60g putera
  • 100g šećera
  • 150ml pavlake za kuvanje (slatke pavlake)
  • 180g kokosa

Postupak*
Zagrijte rernu na 200°C. Lagano premažite puterom, a zatim obložite papirom pleh veličine 20x30cm.
Istopite puter i ostavite da se malo prohladi. Prosijte zajedno brašno, kakao prah i so.
U većoj činiji, ručnom mutilicom umutite jaja i šećer. Dodajte ekstrakt vanile ili kesicu vanilin šećera i istopljeni puter. Dobro umiješajte. Dodajte suve sastojke i laganim pokretima umutite samo dok se svi sastojci sjedine.
Dobijenu smjesu prespite u pleh i poravnajte nožem ili ispupčenim dijelom kašike. Ubacite u zagrijanu rernu i pecite 10-ak minuta na 200°C ili na 180°C ako koristite ventilator. Ne brinite zbog kratkog vremena pečenja - podloga je tanka, a i nastaviće da se peče sa prelivom.
Za to vrijeme napravite preliv. Stavite puter, šećer i pavlaku da se zagrijava dok se šećer i puter ne istope i tečnost bude blizu ključanja. U tom trenutku dodajte kokos i izmiješajte da dobijete gustu smjesu.
Ravnomjerno rasporedite nadjev preko pečenog biskvita i vratite u rernu na još 10-ak minuta, ili dok površina ne dobije zlatno-žutu boju. Po boji i mirisu ćete znati da je kolač gotov, a preliv će i dalje biti mekan na dodir.
Ostavite da se ohladi, a zatim izvucite iz pleha zajedno sa papirom, narežite na komadiće željene veličine i poslužite. Čuvajte u metalnoj kutiji na sobnoj temperaturi i po onome kakva su moja iskustva, kolač će ostati svjež i u skoro nepromjenjenom stanju četiri dana. Za dalje ne garantujem, mada sam sigurna da nećete imati priliku da ih probate u tim danima, osim ako i vi ne budete izvodili eksperiment! :)