Filled Under:

Iskoristite limun u borbi protiv prljavštine


Je  li vam je poznato da limun može zamijeniti sva sredstva koja koristimo za održavanje čistoće u kući. Može prati posuđe, čistiti prozore, osvježavati prostorije, skidati kamenac  - niste znali? Došlo je vrijeme da se upoznate s tajnim moćima ovog tropskog voća.

ZA  MIRISNO RUBLJE
Rublje koji odiše svježinom, možete imati i vi – u perilicu prije ispiranja sipajte jednu žličicu iscijeđenog limuna. Kada jednom probate ovu foru s  limunom, zaboravit ćete na skupe omekšivače koji koštaju, a brzo se troše.

PERE I POSUĐE

Ako niste znali, limunom možete oprati i posuđe. Često se dogodi da deterdžent za suđe nestane baš kada nam je najviše potreban. Ne očajavajte. Dovoljno je  imati jednu krišku limuna koju ćete pomiješati s pola vrećice sode bikarbone. Prljavština nestaje dok trepnete, a vaši dlanovi neće biti oštećeni kemikalijama.

UBOJICA NEPRIJATNIH MIRISA
Neprijatni mirisi koji dolaze iz odvoda kupaonice mogu biti sanirani u nekoliko koraka. Iscijedite limun i sok izlijte direktno u odvod. Pričekajte  sat vremena da limunska kiselina počne djelovati, a nakon  toga pustite vodu –  ne samo da će neprijatni mirisi biti kao rukom odnešeni, nego će vam cijela kuća odisati svježinom.

SAVRŠEN ZA GLANCANJE
Limunom možete čistiti i sve metale. Limunska kiselina uklanja nečistoće, masnoću i kamenac, a ukoliko želite pojačati njegovu učinkovitost, krišku limuna umočite u sol, a zatim dobro istrljajte  sudoper, štednjak pa čak i alat.

ZAMJENA  ZA ‘KUĆNU KEMIJU’
Sredstva za čišćenje kuće sadrže agresivne kemikalije koje uništavaju kožu na dlanovima. Većina ih  sadrži i neprijatne mirise koji se teško podnose. To su samo razlozi više zbog kojih bi prednost u održavanju čistoće trebalo dati limunu.

OSVJEŽIVAČ PROSTORIJA
Iscijedite tri limuna te sok prelijte u bocu s prskalicom – ne samo što limunom možete ukloniti kamenac i masnoće, već je idealan kao osvježivač prostora, ali i kao moćno sredstvo za dezinfekciju.

ZA BLISTAVE PROZORE
Ne vjerujete da limun čisti i prozore, probajte i uvjerite se iz prve ruke. Četiri žlice limunova soka pomiješajte s dvije litre vode. Jednostavna će mješavina postati  snažno sredstvo za čišćenje prozora koje uklanja sve prljavštine, a prozorima vraća sjaj.

UKLANJA ČAK I SKRIVENU PRLJAVŠTINU
Prašinau koja se skuplja na keramičkim pločicama, oko slavine ili nekim drugim teško dostupnim mjestima gdje se taloži kamenac ili masnoća možete ukloniti  pomoću limuna. U običnu pastu za čišćenje kupaonice dodajte sok  iscijeđenog limuna. Uzmite četkicu za zube i istrljajte, rezultate ćete primijetiti  istog trenutka.