Filled Under:

Kolač sa borovnicama



Sastojci

  • 1 šolja ili 225g šećera
  • 3 šolje ili 375g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 225g hladnog putera, isjeckanog na kockice
  • 1 jaje
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/3 kašičice arome gorkog badema (proizvoljno)
  • 400g borovnica
  • 1/2 šolje ili 110g šećera
  • sok od pola limuna
  • 4 kašičice gustina

Postupak
Zagrijte rernu na 190°C. Podmažite lagano puterom manji pravougaoni pleh, ja sam koristila 20x30cm. U činiju ubacite borovnice, pola šolje šećera, sok od pola limuna i gustin. Ostavite sa strane dok ne napravite tijesto. U većoj činiji izmiješajte šećer, brašno, prašak za pecivo i so. Tome dodajte kockice hladnog putera, jaje, ekstrakt vanile i badema i viljuškom sjedinite tijesto. Ono će ostati mrvičasto, ali tako i treba da bude i nemojte dodavati nikakvu tečnost. Malo više od polovine tijesta ubacite u pleh, stavite preko borovnice i onda preostali dio tijesta. Pecite oko 45 minuta. Ostavite da se u potpunosti ohladi prije sječenja na kocke. Posuti ovlaš šećerom u prahu (koristite cjediljku). Napomene: Jedna šolja je oko 240ml.