Filled Under:

Rolat s kremom od kafe



Za 6 osoba potrebno je

  • 120 g brašna, 
  • 170 g šećera u prahu, 
  • 5 jaja, 
  • 125 g putera, 
  • 3 kašičice instant- kafe i 
  • 3 kašike brendija. 



Iz 4 jajeta odvojite žumanca od belanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg, a žumanca penasto umutite sa 120 g šećera. Smesi od žumanaca dodajte brašno, a zatim energično umešajte trećinu snega od belanaca. Potom nežnim pokretima umešajte preostali sneg od belanaca.

Dobijenu smesu sipajte u kalup dimenzija 20x30 cm, prethodno obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180˚C. Pečenu koru izvrnite na krpu posutu s malo šećera, uklonite papir za pečenje i uvijte je u rolat. Ostavite je da tako odstoji najmanje nekoliko minuta, pa je odmotajte.

Preostalo jaje umutite s preostalim šećerom u prahu i kuvajte na pari dok se ne zgusne. Dodajte kafu razmućenu u brendiju, pa sklonite s vatre i nastavite da mutite dok se smesa ne ohladi.

Omekšali puter stavite u sud i mutite ga mikserom da postane penast, pa u njega umešajte krem od kafe.

Namažite pečenu koru smesom od kafe, urolajte i prebacite u frižider na par sati. Pre posluženja rolat po želji možete posuti šećerom u prahu.

Priprema: 40 minuta + 2-3 sata
Kuvanje: 25 minuta

(http://www.b92.net/)