Filled Under:

Čokoladni kolač bez maslaca i jaja



Sastojci:
200 g + 1 žlica prosijanog, glatkog pšeničnog brašna
200 g šećera
75 g + 1 žlica prosijanog kakaa
16 g praška za pecivo
naribana korica 3 srednje velike naranče
150 ml svježe iscijeđenog narančinog soka
300 ml mlijeka
35 g maslinovog ulja (oko 4 velike žlice)
prstohvat sol
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pećnicu zagrijati na 175°C, okrugli kalup za torte promijera 24 cm premazati maslacem i posuti brašnom.
U posudu za miješanje prosijati brašno sa praškom za pecivo i soli. Dodati prosijani kakao i šećer.
Naranče oprati, naribati koricu i iscijediti sok.
U brašno redom dodati mokre sastojke (narančin sok, mlijeko i maslinovo ulje) i naribanu narančinu koricu. Žicom za snijeg ili kuhačom sve dobro promiješati da se sastojci spoje. Smjesu izliti u pripremljeni kalup i staviti peći.
Peći oko 40 do 45 minuta, provjeriti čačkalicom da li je kolač gotov, čačkalica ubdena u sredinu kolača bi trebala izaći čista. Kolač izvaditi iz pećnice, ostaviti ga u kalupu da se ohladi do kraja.
Ohlađeni kolač pošećeriti šećerom u prahu.
Izvor: kuzinavanje.com