
Sastojci
700 gr mekog belog pšeničnog brašna
40 gr svežeg kvasca
1 čaša jogurta, 200ml
1 čaša mleka, 200ml
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
2 jajeta
3 kašike ulja
1 margarin
1 jaje za premazivanje
malo susama ili kima za posipanje
sir za filovanje
40 gr svežeg kvasca
1 čaša jogurta, 200ml
1 čaša mleka, 200ml
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
2 jajeta
3 kašike ulja
1 margarin
1 jaje za premazivanje
malo susama ili kima za posipanje
sir za filovanje
Način pripreme
- Sa mlakim mlekom, kašičicom šećera i malo brašna podmesiti kvasac.
- Nakon što kvasac nadođe, testo zamesiti sa brašnom, solju, jogurtom, jajima i uljem.
- Na 16 jufkica podeliti testo.
- Jufkice razviti otprilike prečnika 25 cm.
- Zatim jufkice premazati margarinom.
- Dva puta po osam komada jufkica stavljati jednu preko druge.
- Od dva dobijena testa razvijte veliku, tanku koru.
- Koru iseći na 16 kiflica.
- Filovati sirom.
- 16 komada kroasana staviti u dva pleha i ostaviti otprilike sat vremena da nadođu.
- Nakon što kroasani narastu potrebno ih je premazati jajetom koje je prethodno umućeno.
- Kroasane po želji posuti susamom ili kimom.
- Peći otprilike 20-30 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
recept preuzet sa- domacica.net