Filled Under:

Lazanje s patlidžanima, tikvicama, rajčicama i mozzarellom



Sastojci


  • 440 g patlidžana
  • sol
  • 440 g tikvica
  • 440 g rajčica
  • 1 žličica nasjeckanih listića timijana
  • 8 - 10  žlica maslinova ulja
  • bijeli papar
  • 60 g maslaca ili margarina
  • 3 žlice brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 400 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 1/2  žličica instant juhe od povrća
  • 1/2 žličice fino naribane korice limuna
  • 2 žličice limunova soka
  • 500 g mozzarelle sira (može i manja količina)
  • 16 listova lazanja (veličine 18 x 9 cm)
  • 80 - 100 g parmezana
  • maslac za mazanje posude

Priprema

Patlidžane oprati, krajeve odrezati i po dužini na tanke ploške narezati. Staviti na kuhinjski papir, posoliti i ostaviti da odstoje oko 15 minuta, da sol izvuče vodu. Zatim ih kuhinjskim papirom posušiti. Tikvice oprati, krajeve odrezati i također po dužini na tanke ploške narezati. Rajčice oprati, na male kockice narezati i začiniti solju i paprom. Mozzarella sir ocijediti. 400 g narezati na tanke ploške (najbolje i najlakše je oštrim nožem s finom pilicom) a 100 g na ribežu krupno naribati. Na dobro zagrijanoj tavici, stavljati po malo ulja te prvo ploške patlidžana a zatim ploške tikvica s obje strane dobro popržiti. Posuti ih nasjeckanim timijanom. Tikvice začiniti solju a patlidžane ne, jer smo ih već posolili. U loncu zagrijati maslac, dodati brašno i svijetlo – bez boje, miješajući popržiti. Postepeno dodavati mlijeko i vrhnje za kuhanje, neprestano miješajući, da se ne bi stvorile grudice. Dodati instant juhu od povrća i pustiti na laganoj temperaturi da kuha oko 5 minuta. Začiniti solju, bijelim paprom, limunovom koricom i sokom.Pećnicu zagrijati na 200 °C. Posudu od keramike ili vatrostalnog stakla veličine 18 x 36 cm namazati maslacem. Malo umaka staviti na dno posude i poslagati 4 lista lazanja (jednu do druge). Listove premazati s malo umaka, ponovo staviti red lazanja i premazati ih s malo umaka. Zatim poslagati red patlidžana, red tikvica, red rajčica, preliti s malo umaka i poslagati red mozzarella sira (200 g). Prekriti s 4 lista lazanja, koje premažemo s malo umaka i ponovimo postupak slaganja (red patlidžana, tikvica, rajčica, umaka, mozzarella sira i 4 lista lazanja, koje također premažemo s malo umaka). Naribanu mozzarelu i fino naribani parmezan izmiješamo, pospemo odozgor i stavimo peći 30 – 35 minuta. Servirati uz salatu.

Izvor: 
http://www.ljiljananieder.com/