Filled Under:

Zapečeni grah s kobasicama



Sastojci

600 g bijelog graha - velikog zrna (tetovac)
  • 2 lista lovora

Za umak:
  • 4 - 5 glavica luka
  • 4 - 5 češanja češnjaka
  • 1 1/2  - 2 žlice masti (ili 4 - 5 žlica ulja)
  • 150 - 200 g dimljene slanine
  • 200 g poriluka (bijeli dio)
  • 3 žlice brašna
  • 1 1/2 - 2 žlice mljevene crvene paprike (po želji kombinirati slatku i ljutu)
  • 1  1/2 žličica mješavine začina
  • sol
  • papar
  • 4 kobasice

Za mrvice od kruha:
  • 5 kriški tosta ili bijelog kruha
  • 1 češanj češnjaka
  • 3 - 4 kolutića crvene ljute feferone (po želji)
  • 1 - 2 grančice timijana
  • krupna morska sol
  • krupno mljeveni papar
  • 80 ml maslinova ulja


Priprema

Grah oprati, staviti u hladnu vodu te pustiti da zakuha. Kuhati oko 5 minuta, zatim vodu ocijediti, naliti hladnom vodom i zajedno s listovima lovora na laganoj vatri, poklopljeno kuhati 2 – 2 1/2 sata. Ne stavljati sol u vodu, jer produžuje vrijeme kuhanja! Vodu u kojoj se grah kuhao ne bacati jer ćemo je upotrijebiti za umak. Kad je grah skuhan pristupiti pripremanju umaka! Za umak: Luk i češnjak oguliti. Glavice luka prerezati na 4 dijela i narezati na tanke rezance. Češnjak sitno nasjeckati. Poriluk očistiti, po dužini prerezati, oprati i narezati na tanke rezance. Dimljenu slaninu nasjeckati na kockice ili štapiće. U većoj tavici zagrijati mast ili ulje, dodati luk, češnjak i slaninu te povremeno miješajući pržiti 2 – 3 minute. Zatim dodati poriluk, kratko sve zajedno popržiti, posuti brašnom i nastaviti, miješajući pržiti 1 – 2 minute. Zatim posuti crvenom paprikom i odmah zaliti vodom u kojoj se grah kuhao. Dodavati po malo vode (ne sve odjednom) kako bi dobili tekući umak. Umak ne smije biti jako gust jer će se u pećnici još zgusnuti. Ako Vam je malo vode ostalo od graha, dodati običnu vodu u umak. Začinitimješavinom začina, solju i paprom. Pećnicu zagrijati na 180 °C. Na dno posude za pečenje staviti malo umaka, prekriti redom graha, ponovo staviti malo umaka, zatim grah i na kraju treba biti umak. Kobasice gore posložiti i posuti mrvicama od kruha te peći u pećnici oko 45 minuta. Mrvice od kruha trebaju dobiti zlatnu boju (ne smiju izgoriti) te jelo po potrebi pri kraju pečenja prekriti papirom za pečenje.Za mrvice od kruha: Kriške tosta ili kruha krupnije narezati i staviti u mikser. Preliti maslinovim uljem, začiniti solju i paprom, dodati oguljen i prepolovljen češnjak, otkinute listiće timijana i nasjeckanu feferonu te u mikseru usitniti.

Izvor: 
http://www.ljiljananieder.com/