Filled Under:

Bljesak kocke



Sastojci

  •  5jaja, posebno bjelanjci i žumanjci
  •  15 dagšećera u prahu
  •  12 dagbrašna
  •  pola praška za pecivo
  •  malo kakao
  •  3 dlmlijeka
  •  3 žlicebrašna (pola gustina ili gusnela)
  •  20 dagmargarina
  •  15 dagšećera
  •  10 dagpetit keksa
  •  crna kava za namakanje keksa
  •  2-3 rebračokolade za kuhanje
  •  malo maslaca i ulja za čokoladu

Priprema

Vrijeme pripreme:60 min
Težina:Srednje zahtjevno
  1. 1
    Za biskvit istuci čvrsti snijeg od bjelanjaka, kako kaže mama mora biti vidljiv zarez noža, žumanjke posebno umuti sa šećerom, da postanu svjetli i pjenasti, te postepeno dodaj brašno s praškom za pecivo, malo kakao u prahu, a na kraju ručno, najbolje s drvenom kuhačom umiješaj izlupani snijeg od bjelanjaka. Izlij u prethodno namašćeni kalup srednje veličine, te peci na 180-2oo stupnjeva oko 25 minuta, ili ovisno o pećnici. Pečeno tijesto prereži po pola. 
  2. 2
    Pripremi fil i to tako da u mlijeku skuhaš brašno i gustin (pola-pola), da bude gusto, a posebno izraditi margarin i šećer, kada se te dvije smjese prohlade, spoji ih u jednu, važno je napomenuti da ne smiju biti ni prehladne jer se neće lijepo spojiti, filovati tijesto.
  3. 3
    Donji dio biskvita namaži pripremljenim filom, gore stavi petit keks namočen u crnu kavu, po želji može biti jedan ili dva reda, ali mama uvijek voli staviti više naravno, ne štedi, pa stavi dva reda, ponovo premaži filom, te pokrij drugim dijelom tijesta. Odozgo namaži preostalim filom, te išaraj rastopljenom čokoladom, kojoj ste  dodali malo maslaca i ulja radi sjaja.

Posluživanje

Poslužite ohlađeno uz vama šalicu najdražeg napitka, recimo fina popodnevna crna kava, uz dodatak nekog likera iz domaće izrade, pravi užitak za nepce...dobar tek!

Izvor: coolinarika.com