Filled Under:

Jednostavni rolat sa marmeladom



Sastojci:
4 žumanjka
80 g šećera
1 vrečica vanilija šećera
4 bjelanjka
120 g brašna
malo praška za pecivo
Priprema:
Žumanjke mješajte dok se ne zapjene metlicom za snijeg dodavajući malo – pomalo 2/3 šećera i vanilija šećer. Mješajte tako dugo dok ne dobijete kremu. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg kojemu dodajite, neprestano mješajući, žličicu po žličicu preostalog šećera. Snijeg mora biti tako čvrst da zarez noža ostane vidljiv. Stavite snijeg na kremu, na njega prosijajte brašno pomiješano praškom za pecivo i sve lagano promiješajte.
Tepsiju prekrijte masnim papirom ili folijom, te na nju stavite tijesto koje pečete na 180 C desetak minuta. Pečeni biskvit preokrenite na papir koji ste posuli šećerom. S još toplog biskvita skinite papir na kojemu se pekao, a zajedno s papirom na koji ste ga stavili savijte u roladu. Prije savijanja  roladu  namažite  marmeladom  ili nečim drugim po vašem izboru.
Nekoliko savjeta za pripremanje biskvit rolade:
  1. Lim ili pleh za pečenje obložite masnim papirom. Neka papir bude dulji od stranica pleha.
  2. Kada je tijesto pečeno izvadite ga na papir koji ste posuli šećerom.
  3. Papir na kojemu ste pekli tijesto navlažite vodom, te ga oprezno skinite s tijesta.
  4. Biskvit odmah ravnomjerno namažite marmeladom i savijte.