Filled Under:

Ajvar kocke



SASTOJCI:

Za koru od špinata:

  • 4 jaja
  • 4 kašike brašna
  • 300g špinata
  • 1dl pavlake
  • 1 prašak za pecivo
  • so


Za fil:

  • 500g kravljeg sira
  • 3 kašike ajvara
  • 1/2 kašikice bijelog luka


Za ostalo:

  •  3 palačinke
  • 150g šunke
  • 150g sira gaude



PRIPREMA:

Zelena kora: Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Bjelanjke izmutiti mikserom u čvrst snijeg. Špinat obariti u vreloj vodi, a zatim ga procjediti i sitno isjeckati. Posebno umutiti žumanjke, dodati špinat, brašno, pavlaku i prašak za pecivo. Sve fino posoliti. Sad fino spojiti bjelanjke i ostalu smjesu, ručno. Uzeti pleh, staviti papir za pečenje i nasuti u njega smjesu. Peći na 200°C dok ne porumeni. Pleh je manji od rerne.

Fil: Sir kravlji  izmiješati sa ajvarom i bijelim lukom u prahu. Palačinke radite na uobičajan način. Posložite po palačinkama 3 šunke (lista) i narendane gaude (po želji) i zatim treba zarolati palačinke.

Finalni postupak: Sa pečene kore skinuti pek papir i koru presjeći na pola. Na pladanj stavite koru. Koru namažite polovinom fila, poredati tri palačinke jednu do druge sa malo lufta, da bi stalo i tu malo fila. Preko palačinaka nanijeti preostali fil od ajvara i poravnati. Odozgo prekriti drugom polovinom kore i blago pritisnuti i staviti u frižider da se stegne. Ukrasiti možete sa majonezom i rendanom gaudom ili ostaviti malo fila za gore.

Izvor: www.coolinarika.com