Filled Under:

Čokoladni anđeo


Sastojci:

Tijesto:
  • 6 jaja
  • 20 dag šećera
  • 1 žlica ruma
  • 20 dag glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 5 dag mljevenih oraha
  • 2 žlice kakaa
  • 1,8 dl jogorta ili kiselog vrhnja
  • par zrna soli


Krema:
  • 4 dl mlijeka
  • 1 prašak za puding bourbon vanilija
  • 10 dag kristal šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 20 dag omekšalog margarina
  • 10 dag šećera u prahu


Preljev:
  • 1 dl mlijeka
  • 1 jušna žlica ruma
  • 1 jušna žlica kristal šećera


Cokoladna glazura:
  • 20 dag čokolade za kuhanje
  • 10 dag margarina
  • 4 žlice mlijeka
  • 2 žlice ulja

Priprema:

Tijesto:
Odvojiti bjelanjke i žumanjke.

Bjelanjke istući sa 5 dag šećera i par zrna soli u čvrsti snijeg.

U drugoj posudi miksati: žumanjke, 15 dag šećera i rum da nastane gusta pjenasta smjesa. Brašno, prosijani kakao, prašak za pecivo i orahe dobro izmiješati pa dodavati u smjesu žumanjaka naizmjenicno sa jogortom. Na kraju u to lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Biskvit peći u dva kalupa za srneči hrbat u prethodno zagrijanoj pečnici na 180 st.C cca 30-35 minuta. Pečena tijesta preokrenuti, ostaviti da se hlade pa izvaditi iz kalupa.

Krema:
Lončic za puding isprati hladnom vodom i ostaviti mokar (iznutra naravno), sipati mlijeko, prašak za puding i šećer te staviti kuhati uz povremeno miješanje. Kad se pod mutilicom osjeti početak zgušnjavanja pudinga miješati malo energičnije dok smjesa ne zakuha a onda kuhati i povremeno miješati još 2 minute.

Kuhanu kremu premazati trokutićem margarina (odvojiti od 20 dag) nataknutim na viljušku, time omogučavate hlađenje kreme bez stvaranja korice i bez obaveze da ju stalno miješate.

Omekšali margarin dobro izmiksati, dodati šećer u prahu i miksati dok ne postane pjenast te mu tada dodati ohlađenu kremu koju ste prije malo izmiksali.

Slaganje:
Ohlađenom biskvitu dugim oštrim nožem odrezati unurašnjost u obliku trokuta ili luka. 

Oba biskvita gdje se spaja krema navlažiti preljevom. Vanjski dio biskvita vratiti u kalupe te premazati trečinom kreme.

Vratiti unutrašnjost biskvita na mjesto, dobro utisnuti, okrenuti zajedno sa kalupom pa ih tako pridržati kako bi se biskvit i krema sljubili i poravnali. Staviti tako u hladnjak na pola sata.

Izvaditi iz hladnjaka i premazati vanjski dio kremom. Otopiti sastojke za čokoladnu glazuru miješajuci ih na laganoj vatri ali paziti da se smjesa ne pregrije, treba ostati gusta. Glazurom premazati oba anđela :))