Filled Under:

Keks montica



Sastojci

    PODLOGA OD KEKSA;
     250g. petit-beurre keksa/s maslacem
    Krema 1.
     1 l. mlijeka
     120g. škrobnog brašna/gustina
     1 vanilin šećer
     120g. šećera
     120g. maslaca/zvjezdinog za kreme
    Krema 2.
     500ml. slatkog vrhnja/za šlag
     200g. kvalitetne tamne čokolade
     100g. mliječne čokolade/milka ili po ukusu
      par žlica šećera u prahu/ako volite slađu kremu
      aroma ruma po ukusu

Priprema

    KREMA 1.
    stavite da se zagrije mlijeko,pomiješano s rumom.
    u drugoj posudici izmiješajte šećer s gustinom,i s malo hladnog mlijeka,da dobijete gustu smijesu,bez-grudica.Kada mlijeko proključa,ulijte lagano smijesu ,i miješajte cca- 2 minute,u vruću kremu dodajte maslac,i sve dobro izmiješajte.Prelijte preko složenih keksa.

    Krema 2.
   
    za drugu kremicu na laganoj vatri,zagrijavajte slatko vrhnje,dodajte nasijeckane čokolade,pa kad se otope,prelijte preko prve kreme,ostavite da se ohladi i stisne.

Posluživanje

da bi vam kolač bio čvršći i ljepše se rezao,za podlogu složite dva reda keksa,a posudu prije slaganja premažite lagano uljem,da se prvi sloj keksa,lijepo formira i da vam keksi ne "hodaju" po posudi,kada prelijete prvu bijelu kremicu...
kekse prije slaganja natopite s mješavinom mlijeka i ruma..
veličina lima/20x30cm.

 (www.coolinarika.com)