Filled Under:

Ledene kocke



Sastojci
Biskvit
(mjera za veliku tepsiju)
10 jaja
10 žlica šećera
1 dl ulja
10 žlica brašna
1 prašak za pecivo

za tamni biskvit dodati 3 žlice kakaa
Krema
1 l mlijeka
10 žlica brašna
4 žlice sušene paprene metvice
15 dkg šećera
25 dkg maslaca

dodatno trebate 2 dl mlijeka za prelijevanje biskvita
Završni sloj
voćni
1 kg kivija
2 bezbojna preljeva za torte

glazura
200 g tamne čokolade
2 žlice ulja
5 žlica mlijeka

Priprema

Ukusi su različiti, pa da bih zadovoljila sve ukuse u obitelji, napravila sam obje verzije odjednom, u istoj tepsiji. To je zaista jednostavno, a u stvari dobijete dva različita kolača. Svi budu sretni i različiti ukusi budu zadovoljeni. Biskvit radite tako da umutite jaja sa šećerom. Pred kraj miksanja dodate ulje. Brašno promiješate s praškom za pecivo i dodate u smjesu. U polovicu smjese dodate kakao prah. Veliku tepsiju obložite masnim papirom (kao na slici) tako da u sredini napravite pregradu. Izlijete oba biskvita u svoje pregrade i stavite peći. Pecite kao standardni biskvit dok malo ne porumeni. Gotov biskvit izbodete vilicom i pošpricate mlijekom kako bi bio sočniji. Na voćni biskvit možete staviti premaz nekog svijetlog đema. Biskvit će biti sočniji i ukusniji.
Za kremu odvojite malo mlijeka u koje umiješate brašno da smjesa bude sasvim glatka. Ostatak mlijeka zagrijete i dodate metvicu. Ostavite poklopljeno, 15-ak minuta. Mlijeko procijedite i umiješajte šećer. Ponovo malo dogrijte i umiješajte smjesu s brašnom. Kuhajte polagano na vrlo slaboj vatri. Bitno je da se brašno skuha. Pustite da se krema hladi. U hladnu kremu mikserom umiješajte maslac. Maslac inače puštate da stoji na sobnoj temperaturi da dovoljno omekša kako bi ga mogli umiješati. Kremu premažete preko biskvita.
Za završni sloj izradite glazuru za čokoladni dio, a za voćni dio pripremite i očistite kivije. Izrezane kivije poslažete na kremu i zalijete s preljevom kojeg izradite prema uputstvima na vrećici.
Kivi je odličan izbor za ovu vrstu kolača. Savršeno izgleda i uklapa se s okusom. Odjednom dobivate dvije vrste kolača. Djeca vam vole ove kolače, tako da ovo nije loš izbor za neki zimski rođendan.

(http://www.gazdarica.com/)