Filled Under:

Mađarski čupavac


POTREBNI SASTOJCI: (recept prilagođen veličini dublje tepsije 35x25 cm)
KORA:
  • 350 grama brašna (može i integralno)
  • 300 grama šećera
  • 1,5 prašaka za pecivo
  • 3 kašike keroba (vidjeti kraj teksta)
  • 18 kašika jogurta
  • 6 kašika vode
  • KREMA:
  • 8 dl mlijeka
  • 300 gr šećera
  • 8 kašika gustina
  • 2 vanilije
  • 100-150 grama maslaca (u originalnom receptu ide 250 gr na 6 dl mlijeka ali to mi se čini stvarno
  • pretjeranim, a krema je kremasta i bez toga).

GLAZURA
  • 6 kašika vode
  • 6 kašika šećera
  • 3 kašike keroba
  • 150 gr maslaca

PRIPREMA:

Ugrijati rernu na 200 stepeni. 
Umiješati sve suhe sastojke za tijesto dodati jogurt i vodu. Umijesiti u gustu glatku masu (poželjno
mikserom). Tijesto izliti u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje ili hladnu premazali maslacem. Peći
oko 20 minuta.
Za to vrijeme pripremiti kremu. Staviti 6 dl mlijeka da se griju. Gustin vaniliju i šećer pomiješati sa ostatkom
hladnog mlijeka i kada mlijeko na šporetu proključa polako dodati uz stalno miješanje. Kuhati par minuta.
Kada se zgusne, hladiti i povremeno miksati mikserom, da bi se izbjeglo stvaranje kore.
Kada je kora gotova sačekati da se potpuno ohladi. Izvaditi iz tepsije. Razrezati je (najbolje nožem za kruh
ili rezačem za torte) na dvije jednake polovine.
Puter pjenasto umutiti i dodati u potpuno ohlađenu kremu.
Da bi se postigao ravan kolač gornji dio kore staviti na dno, premazati kremom pa preko kreme staviti
preostalu koru ali tako da onaj dio koji je bio na dnu sada dođe gore (tj. naopako). 
Sve sastojke za glazuru (nipošto ne mijenjati navedene količine) zajedno otopiti na umjerenoj vatri mogu
se i vrlo kratko prokuhati i kada se malo ohlade preliti preko kolača.
Ohladiti u frižideri minimalno 2-3 sata prije rezanja i serviranja. Mogu se ukrasiti i lješnicima :)
Kerob je sirno mljeveni rogač. U ljudskoj ishrani se koristi zadnjih 4000 godina, pogotovo na srednjem
istoku. U Bibliji se navodi da ga je jeo Ivan Krstitelj, a postoje navodi i da je vojska Muhameda a.s. jela
"caroub". Tanini rogača djeluju inhibitorno na probavne enzime; inaktivira coli bakterije i istovremeno
podupire vrlo dobar sastav crijevnih bakterija. Općenito djeluje umirujuće na želučanu i crijevnu sluznicu.
Zato se koristi za ublažavanje mučnina i proljeva.
Bogat je izvor vitamina i minerala (naročito kalcija), kao i nekih elemenata u tragovima. Bogat je
proteinima. Zdrava je zamjena za kakao, koji sadrži 50% masnoće i razne nezdrave spojeve, metilksantin
i moguće, dozvoljene dijelove insekata