Filled Under:

Mermerna jogurt torta



Jagoda krem:

  • 425gr. pasiranih jagoda (svežih ili zamrznutih)
  • 50gr. šećera
  • 1 kesica želatina


Smrznute jagode ostaviti na sobnoj temperaturi da se odmrznu ili sveže očistiti, oprati i iseći a zatim u blenderu  izblendirati zajedno sa šećerom.
Kesicu želatina preliti sa 4 kašike pasiranih jagoda i ostaviti da nabubri.
Smesu od jagoda zagrejati(paziti da ne provri)na tihoj vatri a onda dodati želatin sve vreme mešajući dok se ne istopi.
Kremu ostaviti sa strane.

Jogurt Mousse:

  • 300ml. slatke pavlake (1,5 kesica)
  • 15gr. želatina
  • 600ml. gušćeg jogurta
  • 150gr. šećera
  • 1 kesica vanil šećera

Slatku  pavlaku čvrsto umutiti.
Želatin  preliti sa 3 kašike jogurta i ostaviti da nabubri.
Jogurt, šećer i vanilin šećer dobro mikserom izmešati.
Želatin na laganoj vatri rastopiti i uz neprestano mešanje dodati masi od jogurta.
Zatim dodati umućenu slatku pavlaku i krem dobro izmešati.

Kora:

  • 200gr. Mlečnog ili Bevita keksa
  • 100-150ml. toplog mleka

Na dno kalupa (ø 28cm.)poređati keks prethodno namočen u toplo mleko.
Obruč kalupa premazati uljem.
Preko keksa sipati polovinu jogurt krema, zatim preliti jagoda kremom.
Zatim sipati drugu polovinu jogurt krema i lagano promešati viljuškom, da ima izgled kao mermer.

Ukrašavanje:
Od jagoda krema odvojte 4 kašike, sipajte na tortu počevši od sredine(kao koncentrične krugove) a zatim čačkalicom povlačite crte od sredine pa do ivice torte.

Kora se može napraviti i na sledeći način:

  • 125gr. putera ili margarina
  • 250gr. mlevenog keksa

Istopiti puter i izmešati sa samlevenim keksom.
Na dno kalupa (ø 28cm.)ravnomerno rasporediti masu i ostaviti u frižideru dok se ne pripremi fil.

(http://neninekuhinjskecarolije.blogspot.com/)