Filled Under:

Santa Monika torta



Sastojci

Kora

5 belanaca
150 g šećera
100 g mlevenih oraha
1 kašika brašna
pola kesice praška za pecivo
Fil 1

5 žumanaca
1 jaje
120 g šećera
150 g margarina
100 g celih pečenih lešnika
Fil 2

4 jaja
120 g šećera
1 kašika instant kafe
150 g margarina
Glazura

100 g čokolade za kuvanje
1 kašičica ulja

Priprema

Belanca umutiti u čvrst sneg. Postepeno uz stalno mućenje dodavati šećer i mutiti dok se ne rastopi. Dodati orahe, brašno i prašak za pecivo. Lagano varjačom promešati masu i razliti u kalup u obliku srca obložen pek papirom. Ispeći koru u zagrejanoj rerni na 180°C, oko 25 minuta. Dok se kora hladi pripremiti filove.

Prvi fil: u šerpi umutiti penasto žumanca, jaje i šećer. Zagrejati polako na grejnom telu dok se šećer ne rastopi i masa zgusne, a zatim je ohladiti. Umutiti penasto margarin, dodati krem i dobro izmiksirati. U krem staviti cele lešnike, promešati i premazati koru.

Drugi fil: umutiti penasto u šerpi žumanca i šećer. Zagrejati polako na grejnom telu dok se šećer ne rastopi i masa zgusne, dodati kafu, promešati i ohladiti krem. Belanca umutiti u čvrst sneg. Umutiti penasto margarin, dodati krem, sneg od belanaca i dobro izmiksirati.

Staviti krem od kafe preko prvog fila, preliti glazurom i ostaviti tortu u frižider da se stegne. Pre služenja sa torte skinuti kalup i ukrasiti celim polutkama oraha i rendanom čokoladom.

(http://www.kuhinjica.rs/)