Filled Under:

SIGURNO MU NEĆETE ODOLJETI: NAJBOLJI RECEPT ZA TIRAMISU



Diljem svijeta poznat kao najslađi talijanski izvozni proizvod, nekad priprosta slastica danas se smatra božanstvenim desertom. Recepti i načini pripreme tiramisua mnogobrojni su kao i priče o njegovom podrijetlu, a evo jednog recepta koji će vas naprosto oduševiti…

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 7 žlica šećera
  • 250 g Mascarpone sira
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 60 g piškota
  • 4 žlice kave
  • 4 žlice vruće vode
  • 2 žlice ruma ili brandyja
  • Dvije žlice kakaa u prahu

Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke zamutite sa šećerom dok ne dobijete gustu blijedožutu kremu, a zatim joj dodajte Mascarpone sir i ekstrakt vanilije te sve dobro sjedinite. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg te ga umiješajte u kremu od Mascarpone sira i žumanjaka.
Pomiješajte kavu, vodu i rum ili brandy te pustite neka se malo ohladi kako se piškote ne bi previše natopile. Piškote narežite na manje dijelove i kratko ih natopite u ‘alkoholiziranu kavu’.
U silikonski kalup za štrucu (ili limeni obloženim prozirnom folijom) izlijte trećinu kreme, zatim po njoj pobacajte komadiće piškota umočenih u kavu, pa po njima drugu trećinu kreme , opet pobacajte komadiće piškota koje na kraju prekrijete ostatkom kreme. Pokrijete folijom i stavite u zamrzivač.
Male smrznute tiramisue možete raditi i u silikonskim kalupima za muffine. Kada ih napunite kremom i piškotama (istim redoslijedom – prvo red kreme pa piškote), također ih pokrijte folijom, a nakon nekoliko sati u zamrzivaču samo ih istisnite iz kalupa i posipajte kakaom u prahu.
Nakon nekoliko sati kada se tiramisu stisne izvadite ga iz kalupa narežite ga na šnite ili ga sa žlicom za sladoled poslužite na kuglice i ne zaboravite ga posipati kakaom u prahu.

Dobar tek!

(www.hercegovina.info)