Filled Under:

Slatko i džem od jagoda



Potrebni sastojci:

1 kg jagoda
1.25 kg šećera
1 kešičica limontusa


Priprema:

Sveže jagode očistiti od peteljki, oprati ih i svaku zamočiti u rastvoren limontus.

Staviti ih u jednu šerpu, preliti sokom od limuna,pa češce sud prodrmati, kako bi se sve jagode podjednako natopile u kiselini.

Sad uzeti veliku šerpenju u kojoj će se slatko kuvati,pa staviti na 1 kilogram krupnih jagoda 1,25 kg šećera i redjati red šećera, red jagoda dok se sve ne utroši.

Pokriti ih čistom salvetom i ostaviti da prenoće.

Sutradan metnuti ih na štednjak, pre nego sto se počne kuvati ručak, jer ako jagode dugo stoje nekuvane, mogu da prokisnu.

Kuvati ih na jakoj vatri.

Za vreme kuvanja ne peniti ih,a slatko nikako ne dirati.Iz tog razloga šerpa treba da je toliko velika da slatko ne može da iskipi.

Kad je slatko gotovo,skinuti ga sa štednjaka,pokriti ga vlažnom salvetom, pa ostaviti da stoji četvrt sata.

Za to vreme jagode će pustiti vodu i slatko ponovo vratiti na vatru,ostaviti ga da pusti dva do tri ključa, skinuti, openiti,pokriti vlažnom salvetom, pa neka stoji do sutradan.

Sad je sok potpuno kuvan, jer slatko kuvano na ovaj način ne može biti retko.

Pazljivo sipati u tegle, gledati da ima dovoljno soka, povezati tegle celofanom i ostaviti ih.


Priprema džema:

Očistimo jagode, stavimo u veliku šerpu i pošećerimo ih, da otstoje vise od 30 minuta, može i preko noći, da puste sok.

Šepru prebacimu na štednjak na najjači stepen da provriju, pa onda na umerenu temperaturu.

Za oko 30 do 40 minuta imamo gotov džem.

Treba se naglasiti da se džem pjeni i da je potrebno vaditi pjenu.

Otprilike kad nema vise pjene, džem je gotov.

(http://domaci-recepti.blogspot.com/)