Filled Under:

Svilena torta


Sastojci

kora

  • 8 belanaca
  • 24 kašike šećera
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika gustina


fil

I deo - 
  • 8 žumanaca
  • 8 kašika šećera 


II deo - 
  • 2 pudinga od vanile
  • 1 kašika gustina
  • 2 kašike šećera
  • 7 dcl. mleka


III deo - 
  • 250 gr. maslaca ili margarina
  • 200 gr. šećera u prahu

  • 150 gr. mlevenog plazma keksa
  • 4 veće banane

  • 2 šlaga


Priprema

Mutiti belanca najvećom brzinom postepeno dodajući šećer i sirće. Kada se dobije čvrst sneg umešati i gustin.
Na poleđinu većeg pleha, oko 38x26 cm. staviti papir za pečenje, rasporediti smesu i sušiti u prethodno zagrejanoj rerni na 120 stepeni oko 1 sat.
Koru ostaviti da se ohladi pa odvojiti papir.


Žumanca penasto umutit sa šećerom i kuvati na pari oko 15 minuta. Ostaviti da se dobro ohlade.

Puding, gustin i šećer skuvati u mleku. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Staviti najlon foliju ili povremeno promešati da se ne uhvati korica.

Maslac i šećer u prahu penasto umutiti. Prvo sjediniti sa žumancima, dobro izmiksati pa dodavati postepeno puding stalno muteći mikserom većom brzinom.
Fil podeliti na dva dela i u jedan dodati mleveni plazma keks. Ostaviti neko vreme u frižider da se još malo stegnu.

filovanje

Ja kod ove torte obrnem koru, tako da mi donji deo bude gore a gornji pri pečenju sada do tacne. 
Naneti fil sa keksom, rasporediti banane sečene na kolutove, preko staviti žuti fil i na kraju šlag.

Ostaviti nakoliko sati ili preko noći u frižider da se fil lepo stegne i da se sjedine ukusi.