Filled Under:

TORTA OD VANILE I ČOKOLADE



Sastojci:
Za korice

  • 50 gr ovsenih pahuljica
  • 250 ml vrele vode
  • 100 gr maslaca
  • 150 gr prah šećera
  • 1 kašičica vanile
  • 2 jaja
  • 100 gr brašna
  • 20 gr nezaslađenog kakao praha
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone

Za fil

  • 200 gr kisele pavlake
  • 200 ml slatke pavlake
  • 2 ½ kašičice želatina u prahu
  • 50 gr prah šećera
  • 2 kašičice vanile
  • Za glazuru
  • 100 gr crne čokolade
  • 100 ml slatke pavlake
Priprema:


Za samu tortu, najpre ovsene pahuljice preliti vrelom vodom i ostaviti da se ohlade gotovo u potpunosti i upiju svu vodu. U drugoj činiji, mutiti mikserom omekšali maslac sa prah šećerom dok masa ne postane svetlija i kremasta, dodati vanilu i jedno po jedno jaje, muteći dovoljno da se masa sjedini, ne više od toga. Brašno prosejati sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i kakao prahom, dodati u masu od jaja i maslaca i sjediniti mikserom. Na samom kraju dodati i ovsene pahuljice (ukoliko nisu upile svu vodu, procediti ih) i mešati žicom dok se masa ne ujednači. Dobro podmazati i posuti brašnom kalup sa odvojivim ivicama (23cm), sipati masu i peći u unapred zagrejanoj rerni, na 180˚C, 20-25 minuta (proveriti čačkalicom). Pečenu tortu izvaditi iz rerne, ostaviti u kalupu nekih 10 minuta, a zatim je izvaditi i ostaviti da se ohladi u potpunosti.

Za fil, želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti ga najmanje 10 minuta, da se aktivira. Nežno izmešati kiselu pavlaku sa prah šećerom i vanilom (žicom, nikako mikserom), a u drugoj posudi slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag. Želatin otopiti na tihoj vatri (ili u mikrotalasnoj), ali paziti da ne provri; uzeti malo kisele pavlake, izmešati sa otopljenim želatinom, pa sve to umešati nazad u kiselu pavlaku i mešati još malo žicom, da se dobro rasporedi. Na kraju sve umešati u umućeni šlag.
Ohlađenu tortu poravnati ukoliko je potrebno, staviti na plato za služenje i zatvoriti obruč oko nje, pa ravnomerno rasporediti vanila fil, poravnati i ostaviti tortu u frižider na dva sata. Za glazuru, na pari otopiti crnu čokoladu sa slatkom pavlakom, ostaviti malo da se prohladi i bude gusta dovoljno da se može glazirati torta, sipati preko fila, pa ostaviti tortu u frižider na najmanje 8 sati ili preko noći.

(http://korisno.net/)