Filled Under:

Torta pahuljica



Jednostavna za pripremu... lagana, pjenasta, pahuljasta... savršenog ukusa, arome jaffa
keksa!

Sastojci:
Biskvit:
 5 bjelanaca
 5 kašika šećera
 5 kašika brašna
 1/2 praška za pecivo
Preliv
 100 ml mlijeka
 1 vanilin šećer
Krema: 
 400 ml mlijeka
 100 gr šećera
 5 žumanaca
 50 gr čokolade za kuhanje
 oko 200 gr jaffa keksa
 300 ml vrhnja za šlag
 1 vrećica želatine fix
Dekoracija: 
 200 ml vrhnja za šlag ili šlag pjena 

Priprema:
1. 
Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo. Smjesu izliti u kalup,
obložen papirom za pečenje, pa peći na 200 C oko 30 minuta. Prokuhati 100 ml
mlijeka i vanilin šećer. Pečen biskvit odvojiti od papira, izbockati pa preliti vrelim
mlijekom. Ostaviti da se ohladi.
2. 
400 ml mlijeka prokuhati. Umutiti žumanca i šećer, pa preliti vrelim mlijekom. Vratiti
na ringlu, pa prokuhati kremu miješajući svo vrijeme. Čim prokuha maknuti sa vatre.
U toplu kremu umiksati želatinu fix. Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag, pa
sjediniti sa mlakom kremom.Dobro izmiksati!
3. 
Čokoladu i jaffa keks naribati. Dodati u kremu, koja se potpuno ohladila, pa sve
dobro sjediniti.
4. 
Na tacnu staviti biskvit, pa staviti ivicu kalupa za tortu, koju smo obložili folijom. Na
biskvit staviti kremu, pa ostaviti u frižider na sat-dva, da se krema stegne.
5. 
Kad se krema stegne, skinuti ivice kalupa, pa cijelu tortu premazati umućenim
vrhnjem za šlag ili šlag pjenom ili šlag kremom, po ukusu. Dekorisati po želji, pa
poslužiti.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com