Filled Under:

Torta od slatkog vrhnja i mascarpone sa vocnim zeleom



Sastojci
Podloga:

  • 300 gr mlevena keksa ( plazma, digestive )  
  •  0.5 dl soka od procedjene narance   
  • 150 gr putera ili margarina 


 Krem:

  • 500 ml slatko vrhnje   
  • 500 gr mascarpone   
  • 250 gr bele cokolade   
  • 1 vrecica zelatine ( 10 gr ) plus 4 zlice vode  


Zele:

  •  sok od 2 procedjena limuna   
  • gustok soka od narace ili slicno   ( sve ukupno tekucine treba da je 200 - 220 ml )   
  • 1 vrecica zelatine ( 10 gr ) plus 4 zlice vode 


Priprema

Za podlogu pomesati mlevene kekse sa omeksalim maslacem ili margarinom, sokom, oblikovati koru i utisnuti u dno kalupa ( 24 - 26 Cm ). Ostaviti u frizider dok pripremamo krem.

Za nadev u posudu pomesati zelatin sa 4 zlice hladne vode. Ostaviti 10 minuta da nabubri.

Belu cokoladu otopiti na pari.

400 ml slatkog vrhnja izmiksati u slag ( ne jako cvrst )

Mascarpone sobne temperature izmiksati u glatku kremu, sjediniti sa slagom od slatkog vrhnja.

Kada je zelatina nabubrela zagrevati ( ne kuvati ) neprestalno mesajuci, dok se zelatin ne rastopi. Odma sjediniti sa 100 ml slatkog vrhnja ( tecni, netreba miksati ), pa sve to umesati u slatko vrhnje, i mascarpone, pa umesati rastopljenu belu cokoladu. Kratko sjediniti. Istresti na podlogu od keksa, poravnat, ostaviti u frizider da se stisne nadev.

Za vocni zele u posudu pomesati zelatinu sa 4 zlice vode. Ostaviti 10 minuta da nabubri. Zagrevati ( ne kuvati ) neprestalno mesajuci dok se zelatin ne rastopi. Pomesani sa procedjenim limunovim sokom, pa dodati gustok soka od narace da bude sve ukupno oko 200 - 230 ml tekucine. Prelite preko nadeva. Vratiti u frizider da se zele stisne.

(http://www.coolinarika.com/)