- 3 bjelanca
- nekoliko kap limunovog soka
- 3 kasike secera
- 2 kasike brasna
- 3 kasike kokosovog brasna
- 50 gr krupno ribane bijele cokolade
- pola kasicice praska za pecivo
Za preliv biskvita:
- 1dcl mlijeka
Za zuti krem:
- 3 zumanca
- 2 vanil secera
- 3 kasike secera
- 2 kesice praha za slag krem od vanilije
- 3 dcl vrhnja za slag
- 250 gr krem sira
- malo zute prehrambene boje
Za jagoda krem:
- 500 gr jagoda
- 2 kesice crvenog preljeva za torte
- 0,5 dcl vode ili soka od jagode
Jos potrebno:
- piskote
- malo mlijeka za namociti piskote
- 2 slag kreme od vanilije za dekoraciju
- malo kokosa u boji
- jagode
Priprema:
Umutiti bjelanca sa nekoliko kapi limunovog soka i secerom u cvrst snijeg..Pomijesati brasno, kokosovo brasno, prasak za pecivo i ribanu cokoladu i lagano umijesati u cvrst snijeg..Peci biskvit u pravougaonom kalupu (12×30) na 180 C ..Gotov biskvit izvaditi iz rerne i preliti sa hladnim mlijekom pa ostaviti da se ohladi..Zumanca umutiti sa vanil secerom i secerom da se dobije blijedo zuti krem pa kuhati na pari 10-15 minuta uz neprestano mijesanje dok nepocne da se zgusnjava..Skloniti sa pare, pokriti sa prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi…Umutiti vrhnje za slag,dodati mu prah za slag krem,dodavati po malo ohladjenih zumanaca i smiksati sve da se ujednaci..Na kraju tome dodati sir i malo zute boje i ujednaciti pa staviti preko ohladjenog biskvita..Preko toga poredati piskote kratko namocene u hladno mlijeko..Jagode izmiksati (ako zelite mozete im dodati i secera) pa ih staviti u serpu da zavriju..U vodu ili sok, istresti 2 kesice praha za preljev torti i izmijesati da nema grudvica..Kada jagode prokljucaju, smanjiti skroz temperaturu i istresti razmuceni prah u njih…Mijesati neprestano dok masa nepocne da se zgusnjava..Skloniti sa sporeta, pustiti prvo da se predhodno malo ohladi pa onda preliti preko piskota…Dekorisati slag kremom, jagodama, zelenim kokosom.
Prijatno!
(http://tortekolaci.com/)