Filled Under:

Vrhunski uzitak



Odlican kolac socan i ukusan a djeca ga naprosto obozavaju. cesto ga pravim iako nije bas jednostavan ali je dekorativan i ukusan

Sastojci


  •      6 zumanjaka
  •      250 g secera
  •      3 kasike vode
  •      1 soljica za kafu ulja
  •      100 g brasna
  •      2 kasike gustina
  •      1 prasak za pecivo
  •      2 kasike kakaa
  •      6 bjelanjaka snijeg
  •      5 dl crne skuhane kafe
  •      2 kasike brasna
  •      2 dl mlijeka
  •      4 zumanjka
  •      4 kasike secera
  •      1 vanilin secer
  •      250 g margarina
  •      4 bjelanjka
  •      250 g secera
  •      1/2 solje vode
  •      100 g cokolade
  •      1/2 soljice ulja



Priprema

    KORE:
umutiti 6 bjelanjaka u cvrst snijeg. posebno umutiti 6 zutanjaka sa 250 g secera. dodati 3 kasike vode, 1 soljicu ulja, 100 g brasna, 2 kasike gustina, 1 prasak za pecivo, 2 kasike kakaa. dobro umutiti i dodati snijeg od bjelanjaka. peci na 200'c dok ne porumeni. pecen kolac uzduzno prerezati i kore namociti sa 5 dl crne kafe. mogu se ispeci i dvije kore posebno.    

    KREMA:
    skuhati 2 kasike brasna, 2 dl mlijeka. 4 zumanjka, 4 kasike secera i 1 vanilin secer.kuhati dok se ne zgusne par minuta. skinuti sa peci i povremeno promijesati. u hladnu filu dodati 250 g margarina. dobro umutiti.    

    BIJELA GLAZURA:
    umutiti cvrst snijeg od 4 bjelanjka. u malo vode toliko da pokrije secer skuhati secer da se otopi i zatim vruce sipati u snijeg stalno miksajuci.    

    COKOLADNA GLAZURA:
    100 g cokolade otopiti sa 1/2 soljice ulja.    

    REDOSLJED:
     vratiti prvu koru biskvita u lim o kojem se pekao klac. natopiti polovinom kahane kafe i premazati kremom na nju poloziti drugu koru pa i nju natopiti kafom(polako kasikom) odozgo ide bijela glazura. staviti u frizider da se malo stegne pa preko bijele glazure staviti cokoladnu glazuru.

(www.coolinarika.com)