Sastojci
- pola kg svinjskog mljevenog mesa
- 1 deblja šnita starog kruha
- 4 do 5 žlica mlijeka
- 1žlica sitno sjeckanog svježeg peršuna
- 1 manja glavica crvenog luka
- 2 češnja češnjaka
- sol i papar
- 4 tvrdo kuhana jaja
Priprema
- U jednu dublju posudu najprije staviti šnitu kruha i po njoj posuti mlijeko da se natopi. Za to vrijeme sitno nasjeckati peršin i ubaciti u posudu.
- Sitno nasjeckati crni luk te ga lagano popržiti u tavi na malo ulja te ubaciti propržen luk u posudu.
- Rukama zamijesiti sve sastojke u posudi tako da se kruh potpuno usitni i svi sastojci povežu. Zatim dodati usitnjen češnjak i njega umijesiti u smjesu.
- Dodati meso, sol i papar i sve dobro pomiješati. Na kraju dodati jedno jaje i opet sve izmiješati.
- Kuhana jaja očistiti od ljuske. U jednoj posudi/ tanjuru pripremiti umućena jaja, u drugoj krušne mrvice, a u trećoj brašno za pohanje.
- Ugrijte ulje u fritezi na 170 stupnja ili, ako ne želite peći u dubokom ulju, onda stavite oko dva prsta ulja u tavu i dobro zagrijte.
- Podijelite smjesu od mesa na četiri jednaka dijela. Uzmite u ruku prvi dio i napravite pljeskavicu na dlanu. Na sredinu mesa stavite jedno kuhano jaje i zatim poklopite jaje mesom, tj. napravite kuglu. Pazite pritom da vam je jaje na sredini i skroz pokriveno mesom sa svih strana.
- Kuglu uvaljajte u jaje. To se mora brzo napraviti jer će se inače kugla raspasti, zatim u brašno, stalno popravljajući oblik (da bi ostao kuglast) i onda kuglu bogato obljepiti krušnim mrvicama.
- Ubaciti u ulje da se peče te ih stalno okretati u ulju velikom žlicom da ne bi izgubile oblik. (To je posebno važno ako ćete peći u tavi umjesto u fritezi.)
- Kad je kugla pečena, izvadite je i položite na kuhinjski papir da pokupi višak ulja.
Izvor: www.njamnjam.co