Filled Under:

Splitska torta

ljiljana_nieder-splitska

Sastojci

BISKVIT

10 dag smokava
10 dag datulja
8 dag badema
10 dag oraha
5 dag grožđica
2 žlice ruma
3,5 žlica oštrog brašna
9 bjelanjaka
malo soli
9 žlica šećera

KREMA

9 žumanjaka
9 žlica šećera
2 vanilin šećera
7 žlica gustina
9 dl mlijeka
25 dag maslaca
korica jedne naranče

PRELJEV

2 žlice ruma
6 žlica soka od naranče

Način pripreme
  1. Zagrijati pećnicu na 180 °C.
  2. Lim za pečenje veličine 35 x 40 cm obložiti papirom za pečenje.
  3. Pet dag grožđica namočiti u 2 žlice ruma. Ocijediti, a rum ostaviti za preljev biskvita.
  4. Smokve, datulje, badem, orahe i grožđice nasjeckati. Dodati brašno i dobro izmiješati.
  5. Bjelanjke s malo soli čvrsto izraditi. Polako dodati šećer i miješati dok se smjesa ne počne sjajiti.
  6. Jednu trećinu čvrstih bjelanjaka dodati nasjeckanom voću i brašnu, te ručno izmiješati.
  7. Zatim dodati ostatak bjelanjaka i povezati obje smjese.
  8. Tijesto izliti na lim, izravnati i peći 18 – 20 minuta.
  9. Kad je biskvit pečen ostaviti oko 15 minuta u otvorenoj, ugašenoj pećnici.
  10. Hladan biskvit prerezati po dužini na tri jednaka dijela – trake i oprezno oštrim nožem odvojiti od papira.
  11. Osam dl mlijeka staviti da zakuha.
  12. Devet žumanjaka izmiješati sa 9 žlica šećera, 2 vanilin šećera, 7 žlica gustina i 1 dl mlijeka.
  13. Kad mlijeko zakuha skloniti sa štednjaka, umiješati smjesu sa žumanjcima te vratiti na štednjak i kuhati uz neprestano miješanje oko 5 minuta.
  14. Maslac pjenasto izmiješati, dodati mu vruću kremu neprestano miješajući.
  15. Na kraju dodati naribanu koricu jedne naranče.
  16. Dvije žlice ruma (od namočenih grožđica) i 6 žlica narančinog soka izmiješati.
  17. Jednu traku biskvita preliti preljevom, namazati 1/3 kreme, zatim postupak ponoviti s preostalim biskvitom i kremom.
  18. Tortu namazati izvana sa kremom i posuti čokoladnim mrvicama. Ostaviti preko noći u hladnjaku.

recept preuzet sa- domacica.net