Za koru od špinata:
- 4 jaja
- 4 kašike brašna
- 300g špinata
- 1dl pavlake
- 1 prašak za pecivo
- so
Za fil:
- 500g kravljeg sira
- 3 kašike ajvara
- 1/2 kašikice bijelog luka
Za ostalo:
- 3 palačinke
- 150g šunke
- 150g sira gaude
PRIPREMA:
Zelena kora: Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Bjelanjke izmutiti mikserom u čvrst snijeg. Špinat obariti u vreloj vodi, a zatim ga procjediti i sitno isjeckati. Posebno umutiti žumanjke, dodati špinat, brašno, pavlaku i prašak za pecivo. Sve fino posoliti. Sad fino spojiti bjelanjke i ostalu smjesu, ručno. Uzeti pleh, staviti papir za pečenje i nasuti u njega smjesu. Peći na 200°C dok ne porumeni. Pleh je manji od rerne.
Fil: Sir kravlji izmiješati sa ajvarom i bijelim lukom u prahu. Palačinke radite na uobičajan način. Posložite po palačinkama 3 šunke (lista) i narendane gaude (po želji) i zatim treba zarolati palačinke.
Finalni postupak: Sa pečene kore skinuti pek papir i koru presjeći na pola. Na pladanj stavite koru. Koru namažite polovinom fila, poredati tri palačinke jednu do druge sa malo lufta, da bi stalo i tu malo fila. Preko palačinaka nanijeti preostali fil od ajvara i poravnati. Odozgo prekriti drugom polovinom kore i blago pritisnuti i staviti u frižider da se stegne. Ukrasiti možete sa majonezom i rendanom gaudom ili ostaviti malo fila za gore.
Izvor: www.coolinarika.com