Sastojci
- 150g putera
- 3 jaja
- 170g šećera (bijeli ili sitni svijetlo smeđi)
- kašičica ekstrakta vanile (ili vanilin šećer)
- 125g brašna
- 55g kakao praha
- prstohvat soli
- 60g putera
- 100g šećera
- 150ml pavlake za kuvanje (slatke pavlake)
- 180g kokosa
Postupak*
Zagrijte rernu na 200°C. Lagano premažite puterom, a zatim obložite papirom pleh veličine 20x30cm.
Istopite puter i ostavite da se malo prohladi. Prosijte zajedno brašno, kakao prah i so.
U većoj činiji, ručnom mutilicom umutite jaja i šećer. Dodajte ekstrakt vanile ili kesicu vanilin šećera i istopljeni puter. Dobro umiješajte. Dodajte suve sastojke i laganim pokretima umutite samo dok se svi sastojci sjedine.
Dobijenu smjesu prespite u pleh i poravnajte nožem ili ispupčenim dijelom kašike. Ubacite u zagrijanu rernu i pecite 10-ak minuta na 200°C ili na 180°C ako koristite ventilator. Ne brinite zbog kratkog vremena pečenja - podloga je tanka, a i nastaviće da se peče sa prelivom.
Za to vrijeme napravite preliv. Stavite puter, šećer i pavlaku da se zagrijava dok se šećer i puter ne istope i tečnost bude blizu ključanja. U tom trenutku dodajte kokos i izmiješajte da dobijete gustu smjesu.
Ravnomjerno rasporedite nadjev preko pečenog biskvita i vratite u rernu na još 10-ak minuta, ili dok površina ne dobije zlatno-žutu boju. Po boji i mirisu ćete znati da je kolač gotov, a preliv će i dalje biti mekan na dodir.
Ostavite da se ohladi, a zatim izvucite iz pleha zajedno sa papirom, narežite na komadiće željene veličine i poslužite. Čuvajte u metalnoj kutiji na sobnoj temperaturi i po onome kakva su moja iskustva, kolač će ostati svjež i u skoro nepromjenjenom stanju četiri dana. Za dalje ne garantujem, mada sam sigurna da nećete imati priliku da ih probate u tim danima, osim ako i vi ne budete izvodili eksperiment! :)