Filled Under:

ĆUFTE U SOSU OD PAVLAKE I LUKA



Sastojci:
Ćufte:
500 gr mljevenog mesa
100 gr riže
1 jaje
1 glavica crnog luka
pola veze peršuna
2 kašike brašna
so
biber
Sos:
400 gr pavlake
2 glavice crnog luka
1 kašika brašna
so
biber
2 – 3 šolje vode

Priprema:
U posudu staviti meso, jaje, sitno isjeckan crni luk, rižu, brašno, začine i peršun pa sve izmjesiti i sjediniti.
Mokrim rukama oblikovati loptice ( ćufte ).U šerpu sipati vode i staviti da provri.
Kad provri spustiti ćufte da se kuhaju .
Za to vrijeme pripremiti sos. Isjeckati crni luk, pa ga na malo ulja prodinstati da omekša.
Kada je luk omekšao dodati brašno uz miješanje i miješati da nema grudvica.
Zaliti sa  2 -3 šolje vode pa ostaviti da se sve zajedno kuha.
Kada je uvrilo otprilike jedna šolja vode dodati pavlaku i miješati da se rastopi, a zatim spustiti i ćufte.
Trebale bi biti skuhane dok se sos skuhao.
Ostaviti da sve zajedno krčka još 5 minuta, dodati začine na kraju, pa poslužiti.

izvor: http://nmrecepti.blogspot.com/