Filled Under:

Nevjerojatni čokoladni kolač



Sastojci
Tijesto:
  • 4 jaja
  • 180 - 200 g šećera (po želji)
  • 130 g maslaca
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • na vrh noža soli
  • 20 g brašna
  • 50 g kakao praha
  • 1/2 - 1 žličica začina za medenjake
  • 480 ml mlijeka
  • 1 žličica jabučnog octa
  • brašno i maslac za mazanje posude

Priprema

Jaja moraju imati temperaturu prostorije. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke zajedno sa šećerom mikserom čvrsto izraditi. Maslac otopiti, ohladiti i zajedno sa žumanjcima, soli i vanilin šećerom kremasto mikserom izraditi (2 – 3 minute). Brašno, kakao i začin za medenjake dobro izmiješati i prosijati. Mlijeko zagrijati. Ne smije biti vruće, već toplo. Mješavini od žumanjaka postepeno dodavati mješavinu brašna i izmiješati. Toplo mlijeko u tankom mlazu lijevati u smjesu od žumanjaka i mikserom dobro izmiješati. Masa će biti dosta tekuća, ali tako treba i biti. Pećnicu zagrijati na 160 °C. Posudu za pečenje veličine 20 x 30 cm ili kalup za tortu 24 cm, namazati maslacem i posuti brašnom. Jabučni ocat dodati snijegu od bjelanjaka i mikserom tako dugo miješati, sve dok se ne počnu stvarati špicevi na snijegu i snijeg ne počne sjajiti (oko 3 minute). Najprije dodati 1/3 snijega mješavini od žumanjaka i brašna i lagano metlicom za snijeg izmiješati. Zatim dodati ponovo 1/3 snijega, postupak ponoviti i na kraju dodati preostalu 1/3 i izmiješati. Ne smije se mikserom miješati i komadići snijega od bjelanjaka ne trebaju potpuno biti umiješani u smjesu! Smjesu istresti u posudu za pečenje i staviti peći 40 – 45 minuta. Pečeni kolač ostaviti da se potpuno ohladi. Najbolje ga je servirati jako hladnog, odnosno iz hladnjaka i uz kolač servirati čokoladni umak ili šlag. Po želji preliti glazurom od čokolade i ukrasiti pralinama, bombonima.


Izvor: 
http://www.ljiljananieder.com/