Filled Under:

Mini orahnjače



Sastojci
Tijesto:
  • 400 g brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 200 g maslaca (sobne temperature)
  • 80 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 2 žumanjka
  • 180 g kiselog vrhnja
  • korica od 1 limuna

Nadjev:
  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 1 žlica ruma
  • 100 ml vrelog mlijeka
  • 1/2 - 1 žličica začina za medenjake (po vlastitom izboru)
  • 2 bjelanjka
  • na vrh noža soli

Ukrašavanje:
  • šećer u prahu

Priprema

  • Za tijesto: U jednoj posudi brašno zajedno s praškom za pecivo dobro izmiješati. U drugoj posudi maslac sobne temperature zajedno sa šećerom i vanilin šećerom kremasto mikserom izraditi. Zatim maslacu dodati žumanjke i nastaviti 1 – 2 minute miksati. Na kraju mješavini dodati kiselo vrhnje i fino naribanu koricu limuna i izmiješati. Mješavinu maslaca, žumanjaka, vrhnja… dodati brašnu i mikserom dobro izraditi. Zatim tijesto istresti na radnu plohu posutu brašnom i kratko rukama tijesto glatko umijesiti. Tijesto zamotati u foliju za održavanje svježine i staviti u hladnjak da miruje oko 1 sat. Zatim tijesto izvaditi iz hladnjaka i podijeliti na 4 jednaka dijela (svaki dio teži oko 236 g). Od papira za pečenje odrezati 4 komada veličine 38 x 22 cm. Na sredinu papira posuti malo brašna, staviti jedan komad tijesta i posuti ga s malo brašna. Zatim valjkom za tijesto, tijesto tanko razviti na veličinu od 35 x 20 cm. Postupak ponoviti i s preostala 3 komada tijesta. Pećnicu zagrijati na 180 °C.Za nadjev: Mljevene orahe, šećer i vanilin šećer dobro izmiješati. Mlijeko zakuhati, orahe preliti mlijekom i izmiješati. Mješavini dodati rum i začin za medenjake te dobro izmiješati. Bjelanjke zajedno s malo soli mikserom čvrsto izraditi. Snijeg od bjelanjaka dodati orasima i lagano metlicom za snijeg izmiješati. Nadjev raspodijeliti na 4 komada tijesta i tijesto tanko premazati. Zatim uz pomoć papira zamotati – zarolati i zajedno s papirom prenijeti na lim za pečenje.Rub – sastav orahnjača treba biti na donjoj strani. Rubove papira malo saviti i između orahnjača utisnuti (kao na fotografiji). Staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 30 minuta. Pečene orahnjače izvaditi iz pećnice i odmah (još vruće) posuti bogato šećerom u prahu i ostaviti da se ohlade.Savjet: Tijesto se može umijesiti s glatkim ili oštrim brašnom (ja sam upotrijebila glatko brašno)

  • Izvor: http://www.ljiljananieder.com/