Filled Under: ,

"Pizza" sa podlogom od cvjetace (karfiola)!




Sastojci

Broj osoba:
2 osobe
  • Za podlogu:

  •  500 grociscenih cvjetova cvjetace
  •  2 kasikeribanog parmezana
  •  1jaje
  •  2 kasikicemediteranskih zacina
  •  1 kasikicabijelog luka u prahu
  •  1 kasikamaslinovog ulja
  •  po ukususol,papar
  • ZA nadjev:

  •  2svjeza paradajza
  •  125 grmozzarelle
  •  5-6maslina
  •  sakarukole
  •  vi mozete koristitiumak od paradajza,pesto,sunku,gljive,sir i sl.

Priprema

Vrijeme pripreme:60 min
Težina:ednostavno
  1. 1/slika/1041749/
    Cvjetacu ocistite,razdjelite na cvjetove,operite i dobro posusite.Usitnite je u multipraktiku ili izrendajte na rendalu.Stavite je u posudu i u mikrovalnu na najjacu temperaturu,(kod mene je to 850W) ca. 8 minuta.Mozete je obariti i na pari ako nemate mikrovalnu.Ostavite je da se hladne,rukama dobro ocjedite visak vode koju je cvjetaca eventualno ispustila i u to dodajte jaje,zacine,bjeli luk u prahu,papar,sol,maslinovo ulje i sve to dobro promjesajte da se sjedini.
  2. 2/slika/1041751/
    Uzmite vecu okruglu tepsiju u kojoj uobicavate peci pizzu ,moja je 30-ak cm.promjera (moze i cetvrtasta).Oblozite je pekpapirom i raspodjelite smjesu na sirinu tepsije,dobro utapkajte.
  3. 3/slika/1041755/
    Pecnicu ugrijte na najjace (250') i pecite nekih 30-35 minuta dok podloga fino ne porumeni.
  4. 4/slika/1041767/
    Pecenu izvadite i odmah mecite nadjev po volji.U mom slucaju je to svjezi paradajz i mozzarella.Vratite ponovo u pecnicu i na gril funkciji zapecite dodatnih 10-ak minuta dok se sir ne otopi i ne dobije lijepu boju.Odozgo pospite svjezu rukolu i servirajte.

Posluživanje

Posluzite toplu,premda je meni i hladna bila jako fina
Izvor: coolinarika.com