Filled Under:

Plavi patlidžan na mediteranski način

Plavi patlidžan na mediteranski način

Sastojci

Broj osoba:
4 osobe
  •  2 osrednje veličineplavog patlidžana
  •  maslinovo ulje
  •  3-4 čenabelog luka
  •  1 glavicacrnog luka
  •  1 konzerva od 580 mlmlevenog paradajza
  •  1 konzerva od 580 mlseckanog paradajza
  •  2-3 kašikesitno iseckanog bosiljka
  •  po ukususo, biber i vegetin mediteranski mix
  •  200 gblanširanog spanaća
  •  300 grikota sira
  •  75 gsveže izrendanog parmezana
  •  3 kašikehlebnih mrvica
  •  peršun ili bosiljak

Priprema

Vrijeme pripreme:
60 min
Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Plavi patlidžan oprati, iseći na šnite oko pola santimetra, prvu i zadnju šnitu ostaviti sa strane, trebaće vam za sos,posoliti, pobiberiti i preliti sa maslinovim uljem i peći u rerni na 210*C oko 10 minuta, okrenuti i peći još 5 minuta ili dok vam ne omekšaju, da možete da uvijate rolnice od njih.
    ( Ja plavi patlidžan ne solim prvo, jer su mladi i nemaju gorčinu,vaši, ako su gorki, posoliti ih malo i ostaviti da puste tečnost, isprati sa hladnom vodom,osušiti i onda posoliti,pobiberiti i preliti sa uljem )
  2. 2
    Dok se patlidžan peče, pripremiti nadev i sos od paradajza.
     U veći i dublji tiganj sipati maslinovo ulje, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti na osrednjoj temperaturi, dok ne postane staklast, dodati sitno iseckan beli luk i šnite, koje ste ostavili na stranu, njih sitno iseckati ( ja nikada ne ljuštim plavi patlidžan, tako i ovog puta ) dodati i njih i pržiti dok ne omekša, samo 2 do 3 minuta, dodati mleveni paradajz, sitno iseckan paradajz i  kuvati sve zajedno oko desetak minuta. Dodati sitno iseckan bosiljak, dodati po ukusu biber, so i vegetin mediteranski mix, sve izmešati i ostaviti sa strane.
  3. 3
    Izvaditi pečeni plavi patlidžan i ostzaviti da se ohladi.
    U dosta provrele vode skuvati spanać, koji ste prethodno očistili i oprali i popariti ga samo dok ne omekša, izvaditi iz provrele vode i odmah staviti u drugu posudu sa ledenom vodom. Dobro ga ocediti od viška vode. Iseći na krupnije.
    U zdelu staviti spanać, rikota sir i 60 g izrendanog parmezana ili Grana Padano, pobiberiti i posoliti, dodati 1 čen sitno iseckanog belog luka i 1 kašiku sitno iseckanog peršuna i sve dobro izmešati.
  4. 4Plavi patlidžan na mediteranski način/slika/1895043/
    Na početku šire strane staviti po kašiku dve smese od sira i zaviti u rolnicu. Gledajte da rasporedite da imate dovoljno za sve šnitice patlidžana.

  5. 5Plavi patlidžan na mediteranski način/slika/1895047/
    Na dno pekača staviti nekoliko kašika sosa od paradajza, naređati rolnice tako da je završni deo rolnice na dnu, sipati po još malo sosa između rolnica a većinu sosa ostaviti za posluživanje rolnica.
    ( ja sam pravila od jednog plavog patlidžana jer za nas dvoje je to dosta za ručak, količine su date za 4 osobe )
  6. 6
    U manju zdelicu staviti ostatak izrendanog parmezana i mrvica od hleba ( ja koristim panko mrvice koje su pravljene od sredine hleba,bez korice ) sve to izmešati i rasporediti mrvice preko rolnica.
  7. 7
    Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 210*C oko 20 minuta ili dok vam ne porumeni a sos krčka.
  8. 8
    Na tanjir staviti nekoliko kašika sosa, po dve tri rolnice na sosu, pazite kad ih vadite da vam hlebne mrvice budu na vrhu jer će vam baš one dati onu finu hrskavost dok jedete rolnice. Ukrasiti peršunom ili bosiljkom.
    ( ako hoćete, možete skuvati špagete onda prvo njih staviti na tanjir,preko staviti sos od paradajza i na kraju staviti rolnice od plavog patlidžana )
Izvor: coolinarika.com