Biskvit:
- 1 jaje
- 2 kašike mljevenog rogača ili kakaa
- 7 kašike brašna
- 7 kašike šećera
- 7 kašika vode
- 1/2 praška za pecivo
Krema:
- 4 bjelanjka (snijeg )
- 2 čaše jogurta
- 2 čaše kiselog vrhnja (ili jedan svježi sir oko 400 grama)
- 15 dkg šećera
- 4 žlice brašna
- 2 vanilin šećera
Glazura:
- 1 kiselo vrhnje
- 2 žlice šećera
- sirup ili kompot od višanja
Priprema:
Biskvit:
Napraviti biskvit od navedenih sastojaka i zapeći na 160 stepeni, 10-15 minuta
Krema:
Napraviti šlag od bjelanjaka i u šlag dodati ostale sastojke i pomiješati. Kašikom stavljati kremu po lagano zapečenoj smjesi i vratiti u pećnicu na 180 stepeni na 45 minuta.
Glazura:
Kiselo vrhnje i šećer pomiješati i preliti na tek izvađenu tortu iz pećnice. Sirup ili kompot kapati preko i miješati da nastanu lijepe šare. Ohladiti na sobnoj temperaturi i zatim staviti 2 sata u frižider. Prijatno!
(http://domaci-recepti.blogspot.com/)