Filled Under:

Jagodessa torta



Sastojci
Kora: (25cm)

  •  6 xxljaja 
  •  225g kristal šećera 
  •  170g brašna tip 500  
  • 40g gustina

Fil od jagoda:

  •  600g jagoda  
  • 150g šećera  
  • 1dl vode  
  • 4 ravne kašike gustina + malo vode  
  •  50g putera  
  • 1 kašičica likera od jagoda ili ekstrakta od jagoda


Beli fil:

  •  600g milerama ili kisele pavlake 20% m.m. minimum  
  • 400 ml slatke mlečne pavlake  
  • 150g šećera u prahu ili više ako volite slađe  
  • 2 kesice šlag kreme  i još šlag za dekoraciju   
  • 1,5 dl mleka + 1 kašičica vanile 


Priprema

Kora:
Brašno i gustin prosejati  i ostaviti sa strane. Jaja držati u toploj vodi oko 5 min. Odvojiti belanca od žumanaca, belanca mutiti mikserom sa malo soli dok ne postanu pjenasti i čvrsti ali paziti da ne pukne belanac, dodavati po 1 kašiku šećera i mutiiti mikserom neprekidno, smanjiti na srednju brzinu i dodavati 1 po 1 žumance dobro ih izjednačiti pre dodavanja sledećeg (oko 30 sekundi). Špatulom ili varjačom postepeno umešati brašno i gustin (dodavati po 1 do 2 kašike) mešajući u istom smeru okolo odozdo prema gore.
Sipati u pleh prečnika 25cm dno obloženo papirom za pečenje, stranice ništa ne podmazivati. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 165 C sa ventilatorom ili 180 C klasična rerna od 50 min do 1h. Tek posle 35 min proveravati malo dodirnuti sredinu ako se vraća u prvobitni položaj uraditi test čačkalicom ako je suva biskvit je gotov. E sad ide jedan trik kad se izvadi pleh iz rerne okrenuti ga naopačke i staviti na 50 cm od poda ili na stolu ili podu i ostaviti da se tako ohladi, ovo će da spreči da splasne i ostaće idealno ravan. Kad se ohladi preseći na 3 dela.

Jagoda fil:
izblendirati jagode i staviti ih sa šećerom i 1 dl vode ili stevijom da provru, dodati razmućeni gustin sa 2 kašike vode,  kuvati kao puding, od ključa 5 min uz neprestano mešanje žicom. U vruće dodati maslac na kockice i  izmešati da se istopi i izjednači. Ohladiti.

Beli fil:
Slatku pavlaku mikserom izmutiti u šlag, u drugoj posudi izmešati šećer u prahu ili steviju i šlag kreme sa kiselom pavlakom ili mileramom. Spojiti obe smese i mutiti još 2-3 min do željenje čvrstoće.

Ređanje:
Na tanjir za posluživanje stavite 1 koru natopite sa mlekom i vanilom, ostavite da upije kora nekoliko min stavite 1/2 fila od jagoda, 1/3 fila belog; kora preliv, 1/2 fila od jagoda, 1/3 fila belog, kora i fil beli. Dekorišite po želji šlagom ili čokoladom.

(http://www.coolinarika.com/)