Filled Under:

Lešnik torta



Sastojci

Kora

10 belanaca
500 g šećera
1 kašika sirćeta
200 g seckanog lešnika
Fil

10 žumanaca
300 g šećera
50 g gustina
500 ml mleka
250 g margarina
150 g mlečne čokolade
150 g mlevenih lešnika
100 g suvog grožđa
100 ml ruma
Za ukrašavanje

300 ml slatke pavlake

Priprema

Penasto umutiti belanca, postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne rastopi. Dodati malo sirćeta i pažljivo promešati. Kalupe posuti seckanim lešnikom (ravnomerno rasporediti lešnike na dva kalupa), razliti smesu i kore sušiti u rerni zagrejanoj na 100*C, oko sat vremena. Suvo grožđe potopiti u rum i ostaviti da odstoji. Gustin razmutiti sa malo mleka, a ostatak mleka skuvati i kad provri dodati gustin. Kuvati puding dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi. Umutiti žumanca sa šećerom i kuvati na pari. Dodati mlečnu čokoladu i mešati dok se ne rastopi, a zatim dodati lešnike i proceđeno suvo grožđe. Ostaviti da se ohladi. Penasto umutiti margarin, dodati ohlađen puding, fil od žumanaca i promešati. Premazati koru (lešnici su gore) filom, preklopiti drugom korom i tortu premazati umućenom slatkom pavlakom i ostaviti da se ohladi.

(http://www.kuhinjica.rs/)