Filled Under:

Pomoć u kuhinji



KAKO OGULITI BADEME I LJEŠNJAKE

Neoguljene bademe ili lješnjake potopite u kipuću vodu i kratko prokuhajte na laganoj vatri.
Nakon što su se kratko kuhali bademe/lješnjake izvadite iz kipuće vode i stavite u posudu sa hladnom vodom.
Ovim postupkom bademe/lješnjake ćete lakše izvaditi iz ljuske i oguliti.

PRAVLJENJE ČOKOLADNIH MOTIVA

Čokoladu nalomite na kockice pa ju na laganoj vatri otopite na pari uz neprestano miješanje.
Otopljenu čokoladu izlijte na pek papir (papir za pečenje) i ravnomjerno razvucite te ostavite da se malo stisne/ohladi.
Razne kalupe utisnite u čokoladnu podlogu i slažite dobivene motive na drugi komad pek papira.
Ostavite da se potpuno ohlade, može i u hladnjak.

CVIJET OD CRNE I BIJELE ČOKOLADE

Otopljenom crnom čokoladom premažite kolač.
Rastopljenu bijelu čokoladu ulijte u vrećicu za zamrzavanje kojoj ste odsjekli komadić jednog vrha.
Preko glazure od crne čokolade koja se još nije osušila/stvrdnula, u obliku spirale iscijedite bijelu čokoladu krenuvši od centra kolača.
Povucite tanki štapić od centra prema vanjskim rubovima (može i obrnuto) u pravilnim razmacima nekoliko puta.

RIBANJE ČOKOLADE

Dobar savjet za ribanje čokolade glasi : čokoladu prije ribanja ohladite u hladnjaku oko sat vremena jer će tako biti podatnija za ribanje.

O PUDINGU

Ukoliko želite izbjeći stvaranje kožice na netom pripravljenom pudingu, prozirnom folijom obložite gornju stijenku vrućeg pudinga i držite ju tamo dok se puding ne ohladi.
Puding je lakše izvaditi iz čaše ukoliko se prije ulijevanja čaša ispere hladnom vodom.
Preporučujemo koristiti svježe punomasno mlijeko za pripremu pudinga, a ukoliko koristite trajno malo smanjite količinu mlijeka.
Puding možete pripremiti i u mikrovalnoj pećnici na sljedeći način:
pomiješajte 5 žlica mlijeka za praškom za puding pa dodajte preostalu količinu mlijeka sve brzo miješajući.
u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu izlijte puding pa ga stavite u mikrovalnu pećnicu na 5-6 minuta pri punoj snazi.
smjesu izvadite iz mikrovalne pećnice i ručno izmiješajte nekoliko minuta

ROLADE

Ukoliko ste ispekli biskvitnu roladu koja sadrži bjelanjke potrebno ju je zarolati odmah nakon pečenja da ne bi pucala.
Ako tijesto rolade ne sadrži bjelanjke ostavite da se biskvit ohladi u limu za pečenje na sobnoj temperaturi, pa ga tek onda zarolajte.

USITNJAVANJE

Ukoliko trebate usitniti kekse, orašaste plodove ili slično, najbolje ih je staviti u vrećicu (za zamrzavanje ili skladištenje) i valjkom za kolače ili čekićem za meso usitniti do potrebnih dimenzija.

PROVJERA PEČENOSTI TIJESTA

Trik sa čačkalicom – kako bi provjerili da li je biskvit potpuno pečen u njega zabodite čačkalicu.
Ukoliko je čačkalica suha i bez tragova tijesta kolač je pečen.

(http://kolaci.eu/)