Sastojci
KORE: (X3)
4 komada XXL friških bjelanacaprstohvat soli
100 grama šećera
45 grama oštrog brašna
30 grama škrobnog brašna
1 kašikica praška za pecivo
1 kašikica octa
1 kašikica ruma
80 ml ulja
ZA TREĆU KAKAO KORU:
oduzeti 10 grama škrobnog brašnadodati 30 grama ektra tamnog gorkog kakaa
2 kašikice ruma
BRONHI KREMA:
1L mlijeka100 grama bijele čokolade
200 grama Bronhi bombona
2 komada vanilin šećera
100 grama oštrog brašna
100 grama škrobnog brašna
ZA TREĆINU KREME
70 g čokolade za kuhanjeČOKO GLAZURA ZA PREMAZ BIJELIH KORA:
170 grama čokolade za kuhanje70 grama maslaca
3 kašikice suncokretovog ulja
ZAVRŠNA ČOKO GLAZURA:
230 grama čokolade za kuhanje9 kašikica suncokretova ulja
2 kašikice tečnog meda
4 listića želatine
150 grama omekšalog maslaca
300 ml slatkog vrhnja
Način pripreme
- Od litre mlijeka odvojiti 200ml i zamutiti škrobno i oštro brašno sa tim odvojenim mlijekom. Mlijeko malo ugrijati da bude mlako pa će se lakše sjediniti sa brašnom.
- Ostatak mlijeka ugrijati sa bronhi bombonima, bijelom čokoladom i vanilin šećerom.
- Miješati dok se ne istopi pa zakuhati sa odvojenim mlijekom i brašnom.
- Krema se mora skuhati gusto pa prebaciti u drugu posudu. Površinu kreme prekriti prozirnom folijom i nježno pritisnuti rukom.
- Kremu ostaviti da se dobro ohladi.
Krema
- Lim veličine 30cm sa 30cm obložiti papirom za pečenje.
- Od bjelanca i malo soli napraviti čvrsti snijeg pa dodati malo šećera i mutiti dok ne postane još čvršći.
- Dva puta prosijati škrobno i oštro brašno pomiješati sa praškom za pecivo pa dodati u snijeg.
- Sa pjenjačom miješati dok se ne ujednači sa snijegom.
- Lagano dodati ulje, ocat i rum pa kuhačom izmiješati.
- Odmah masu razmazati po papiru.
- Peći na 150 stepeni u zagrijanoj rerni i paziti da kore ostanu svijetle.
- Postupak ponoviti još jednom za još jednu bijelu koru.
- Treću koru praviti na isti način ali dodati kakao, oduzeti malo škrobnog brašna i staviti jednu više kašikicu ruma.
Biskvit
- Sastojke istopiti u mikrovalnoj ili na pari.
- Skinuti papir sa dvije bijele kore i jednu staviti na pladanj za kolač a drugu na dasku sa strane.
- Obje kore premazati glazurom i ostaviti da se ohladi i očvrsne. Može se staviti kratko u zamrzivač.
Čoko glazura za premaz bijelih kora
- Slatko vrhnje umutiti i dobro izraditi kremu sa uljem i medom.
- Mikesrom dobro umutiti maslac da bude pjenast pa umiksati u kremu.
- Otopiti želatinu pa umiksati i nju i onda kremu podijeliti u 3 jednake zdjele.
- Istopiti čokoladu i umiksati u samo jednu zdjelu.
Završna čoko glazura
- Bijelu kremu mazati na bijeli biskvit sa špatulicom uronjenom u vrelu vodu.
- Na bijelu kremu lagano utisnuti tamni biskvit pa premazati na isti način tamnom kremom.
- Ponovo bijeli biskvit staviti na tamnu kremu i sa obje ruke lagano dlanovima pritisnuti.
- Premazati ponovo ostatkom bijele kreme.
- Špahtlicom poravnati kremu i ostaviti kolač u frižider preko noći da se hladi.
- Nakon što je bio u frižideru kolač izvaditi pa premazati rastopljenom čoko glazurom. Brzo razmazati i uzeti pladanj sa obje ruke i lagano protresti ili lupnuti o sto da se ravnomijerno rasporedi glazura. Kolaču neće biti ništa jer se on prethodno stisnuo u frižideru.
Priprema
Izvor: domacica.net