Filled Under:

Zapečena prasa

zapecena-prasa


Sastojci
1 kg poriluka
3 čehna bijelog luka
1 kašičica nasjeckanog peršuna
2 kašičice začina za povrće
2 veća paradajza
1 kašičica prezle
4 jajeta
250 ml slatkog vrhnja

Način pripreme
  1. Prasu očistiti, uzdužno je prerezati i dobro oprati. Staviti u kipuću vodu, kratko prokuhati (10 minuta) I dobro ocijediti.
  2. Prasu narezati na veće komade. Na maslinovom ulju kratko propržiti bijeli luk. Izvaditi luk i na isto ulje staviti pripremljenu prasu.
  3. Kratko propirjati, dodati zaćin I na kraju isjeckani peršun.
  4. Vatrostalnu posudu premazati uljem, na dno staviti polovicu količine prase. Preko prase položiti kriške paradajza, posuti prezlom i prekriti preostalom prasom.
  5. U dubljoj zdjeli izmješati jaja, dodati slatko vrhnje, biber i kašičicu začina za povrće. Dobijenom smjesom preliti prasu.
  6. Peći na 200c 20 minuta.

Izvor: domacica.net