Filled Under:

Torta s jagodama koja se ne pece!

Torta s jagodama koja se ne pece!
Sastojci:
  • Za podlogu:

  •  200 gr digestiv keksa (moze i bilo koji drugi)
  •  1 dl (100ml)przenih,mljevenih badema ili ljesnjaka
  •  100 gr maslaca (otopljenog)
  • Za nadjev:

  •  3 dl (300ml)slatkog vrhnja
  •  3 dl (300ml)kiselog vrhnja
  •  150 gr secera u prahu (200 gr ako volite sladje)
  •  10-12 gr zelatine u prahu
  •  6 kasika hladne vode za natopiti zelatinu
  •  3 kasike soka od limuna ili limete
  •  naribana korica limuna ili limete za posuti odozgo
  •  500 gr jagoda
Priprema:
  1. Sameljite keks i przene bademe i u to dodajte otopljeni maslac.Dobro promjesajte da se sastojci sjedine i utisnite dobro  na dno podmazanog kalupa promjera 22 cm (moze i 24 cm).Ostavite na hladno dok pripremate nadjev.
  2. Za nadjev prvo natopite zelatinu sa hladnom vodom i ostavite da nabubri.Za to vrijeme umutite slatko vrhnje sa secerom u prahu ,u njega dodajte kiselo vrhnje,sok od limuna ili limete i dobro sve izmjesajte.
  3. Sada uzmite nabubrenu zelatinu i zagrijte je u mikrovalnoj ili na stednjaku na laganoj temperaturi da se otopi i u tankom mlazu dodavajte u smjesu od slatkog vrhnja i kiselog vrhnja,sve vrijeme miksajuci.
  4. Jagode operite,posusite, ocistite od peteljki i ostavite ih citave.Gusto ih poslazite jednu do druge na pripremljenu podlogu i zalijte nadjevom od slatkog i kiselog vrhnja.Odozgo pospite naribanom koricom limuna ili limete.Sve stavite u hladnjak da se stisne i posluzite.
  5. Napomena:Ja sam koristila kalup promjera 22 cm i bio je pun do vrha i torta dosta visoka.Moze se koristiti i kalup od 24 cm ,ako zelite da je  torta niza ili ako nemate manji kalup!
  6. Tortu mozete odozgo ukrasiti jagodama i zaliti crvenim prelivom za tortu.To radite u kalupu veceg promjera,jer u manjem vam nece stati.Ili mozete ostaviti malo mrvica od podloge ,pa posuti po torti i poslagati voce!Varijacija je bezbroj,pustite masti na volju!Dianamakarska je odozgo posula sa ribanom bijelom cokoladom i jagodice odozgo,super idejica!
    Izvor: coolinarika.com