Potrebni sastojci:
- 500 g jufke
- 250 g maslaca
- 500 g mljevenih (sitno utucanih) oraha
Agda:
- 1 kg šećera
- 900 ml vode
- 2-3 kriške limuna
Priprema:
Pita ružica ili đul-pita kako je još zovu, tradicionalna je pita koja se u Bosni sprema za posebne prilike. Komadi pite su u obliku ružice, pa je po njima pita i dobila naziv.
Ružica je slična baklavi, ali ju je mnogo lakše pripremit. Riječ je o predivnoj poslastici koja se topi u ustima.
Za spremanje su vam potrebne kvalitetne jufke. Nekada su se i jufke spremale, ali ih sada možete kupiti u svakoj prodavnici, što će domaćicama olakšati posao.
Na radnu površinu prostrite čistu krpu. Na nju stavite prvi list jufke. Iz kašike poprskajte otopljeni maslac, a potom ga razmažite preko jufke. Pospite jufku sitno utucanim orasima. Staviti sljedeću jufku koja je 1 cm niža od vrha prve jufke i ponovo nanijeti maslac i orahe. Postupak ponavljati dok ne utrošite 6 listova jufki. Svaki list jufke mora biti za 1 cm niži od prethodne jufke. Kada je i posljednja jufka posuta maslacem i orasima krenite zamotavati jufke u roladu.
Zamotavanje počinjete s kraja koji je suprotan krajevima jufke koje ste pomjerali za 1 cm. Jedino na taj način možete biti sigurni da vam se ružice neće raspasti. Kada savijete rolat od jufke, uzmite jedan list jufke, poprskajte ga i premažite puterom, a potom u njega zamotajte rolat . To se radi da se kasnije izrezane ružice ne bi odmotale. Na isti način pripremiti još jedan rolat.
Ovako pripremljene ružice se režu na komade veličine 1,5 do 2 cm i redaju u podmazan pleh. Rastopiti puter i svaku ružicu posuti s malo putera iz kašike ili ih premazati kuharskom četkom. Ovako pripremljene ružice treba prekriti s jednim listom jufke i staviti u rernu da se peku.
Ružice se peku, tačnije suše na temperaturi od 130 do 150 stepeni Celzijusa. Da bi dobile zlatno smedju boju potrebno je ih je sušiti najmanje sat vremena, a najviše sat i po. Kada ružice porumene skinuti list jufke koji ih je prekrivao i ostaviti ružice da još malo odstoje u vrućoj rerni koju ste isključili iz struje.
Izvaditi ružice iz rerne i ostaviti ih da se ohlade, a potom ih preliti agdom.
U ružice ide čak 1 kg šećera, koji se stavi da provri zajedno s vodom. Kada agda proključa, treba je kuhati još pet minuta. Dodatni okus ružice će dobiti ako u agdu nakapate nekoliko kapi limunovog soka i stavite nekoliko cijelih kriški limuna. I vrlo bitno - hladne ružice preliti vrelom agdom. Uživajte u ovoj predivnoj poslastici.
Izvor: cupavci.net