Filled Under:

Bakina torta iz 1925. godine

Bakina torta iz 1925. godine

Sastojci 
3 jaja
150 g maslaca
200 g šećera
100 g čokolade
120 g badema
1 žličicanaribane korice limuna
120 g lješnjaka
150 g šećera

Za šlag:
 500 ml vrhnja za šlag
2 vrećice Šlag fixa

Za čokoladnu glazuru:
 100 g čokolade za kuhanje

Priprema
1
Bjelanjke odvojite od žumanjaka, a od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg.
2
Maslac i šećer pjenasto izmiješajte električnim miješalicom. Umiješajte žumanjke i sve dobro izmiješajte.
3
Dodajte naribanu čokoladu, oguljene i grubo mljevene bademe, limunovu koricu te na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka.
4
Smjesu izlijte u namašćen kalup za tortu (promjera 21 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 60 minuta.
5
Lješnjake popecite u teflon tavi. Ogulite ih, a zatim grubo sameljite.
6
Šećer zagrijavajte uz miješanje dok ne dobijete svijetli karamel. U njega umiješajte lješnjake i izlijte na papir za pečenje. Smjesu ostavite da se stvrdne i potpuno ohladi.
7
Stvrdnutu masu izlomite i grubo usitnite u mužaru ili električnoj sjeckalici.
8
U vrhnje za šlag umiješajte šlag fix i miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete čvrsti šlag. U njega umiješajte smrvljeni šećer s lješnjakom i rasporedite preko ohlađenog tijesta.
9
Šlag prelijte čokoladnom glazurom ili ga jednostavno njome prošarajte.

(http://www.coolinarika.com/)