Sastojci
biskvit
- 100 gčokolade za kuhanje
- 90 +180mlmlijeka
- 200 gšećera
- 1žumanjak
- 260 gbrašna(glatko,bijelo)
- 1 mala žličicasode bikarbone
- pola male žličicesoli
- 1 nepuna žlicakakaa
- 230gšećera u prahu
- 140 gmaslaca
- 3jaja
- vanilija(ekstrakt)
premaz(krema)
- 200 gčokolade za kuhanje
- 200 ml(175 g)kiselog vrhnja
- prstohvat soli
Priprema
- 1Promjer kalupa za tortu na slici je 22,5cm.Izmješati čokoladu za kuhanje,šećer,žutanjak i 90 ml mlijeka te kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne(oko 5 min+/-).
- 2Brašnu dodati sodu bikarbonu,kakao i sol.Maslac sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu .Umiješati jaja,mlijeko(180 ml),vaniliju i brašno.Uliti čokoladnu smjesu koju ste skuhali te sve skupa sjediniti .
- 3Kalup namastite ili stavite namašten pek papir te izlijte polovicu smjese.Peći u zagrijanoj pećnici na 180c 35-40 min(nakon 25-te minute možete početi provjeravati.Prije tog ne otvarajte pećnicu.Zatim ispeći biskvit od druge polovice tijesta.Ostaviti nek se hladi.
- 4-Kad se biskvit ohladio,možete pripremiti premaz.-Na pari otopite čokoladu za kuhanje,skinite sa vatre,dodajte sol i kiselo vrhnje.Sve sjedinite.Premažite prvi donji biskvit,zatima ostatkom premažite cijelu tortu.####Krema je u startu polutekuća(ili polugusta)ali ju nije teško nanositi.Najlakše vam je da plosnatom lopaticom,nakon premazivanja,laaagano "pleskate" po premazu da bude reljefna(kao na slici).Kad se ohladi ostat će vam takva,ali stegnuta.#######Savjet:Prije nego idete ukrasiti toru,na tacnu za posluživanje u krug poslažite komadiće folije tako da biskvit legne na njih(nek vire van postavljenog prvog biskvita 4-5 cm,a tako i unutar biskvita.Za vrijeme ukrašavanja tacna ili podmetač vam se neće uprljati.Skinete komadiće folije tek kad se premaz stegne.Prije nego je stavite u frižider nek odstoji vani jedno 15ak min.
(http://www.coolinarika.com/)