Sastojci za biskvit:
4 jaja
7 žlica šećera
2 d. ulja
2 čaše (2 dl) brašna
3 žlice kraš-expresa
1 prašak za pecivo
1 dl likera od jaja
Sastojci za kremu:
5-6 jabuka
7 žlica šećera
1 dl vode
3 žlice ruma
150 gr maslaca
100 gr čokolade
malo cimeta
Priprema:
Sve sastojke zajedno pomiješati i staviti u pleh za pečenje koji ste prethodno prekrili papirom za pečenje. Staviti u zagrijanu pećnicu na 180ºC oko 20-25 minuta. Ostaviti biskvit da se ohladi i prerezati na pola.
Jabuke očistiti od kore, narezati na kockice i skuhati u vodi (1 dl). zajedno sa šećerom. Kada se skuhaju u vrelo dodati maslac, čokoladu, cimet i rum. Sve zajedno dobro izmiksati sa štapnim mikserom dok smjesa ne postane kao pire. Polovinu biskvita izmrviti i pomiješati sa smjesom od jabuka, sve zajedno dobro pomiješati i premazati drugu polovinu biskvita. Ostaviti da se ohladi i potom preliti sa čokoladnom glazurom.
Jabuke očistiti od kore, narezati na kockice i skuhati u vodi (1 dl). zajedno sa šećerom. Kada se skuhaju u vrelo dodati maslac, čokoladu, cimet i rum. Sve zajedno dobro izmiksati sa štapnim mikserom dok smjesa ne postane kao pire. Polovinu biskvita izmrviti i pomiješati sa smjesom od jabuka, sve zajedno dobro pomiješati i premazati drugu polovinu biskvita. Ostaviti da se ohladi i potom preliti sa čokoladnom glazurom.
Izvor: http://www.recepti-svijeta.com/