Filled Under:

Karidopita (Grcki kolac sa sirupom)


Sastojci

  •  125gramamaslaca
  •  150gramasecera
  •  4 jajeta150grama brasna,pola praska za p.100ml mlijeka
  •  1 mala zlicacimeta,velika zlica kakao
  •  200gramamljevenih oraha,100grama mljevenog keksa petit
  •  SIRUP
  •  2 salicevode,jedna salica secera (salica 250ml

Priprema

Težina:Jednostavno
  1. 1
    Pecnicu zagrijati na 180.orahe i keks samljeti(kod mene so orahi grublje samljeveni).Maslac sobne temp. i secer miksati dok nebude pjenosto,dodavati jedno po jeno jaje i dalje miksati.brasno,prasak za p. cimet,kakao i mlijeko dodati i dalje miksati.na kraju dodati mljevene orahe i keks rucno promjesati.
  2. 2/slika/1903419/
    Izliti u kalup (28x28) ili za torte,oblozen pek papirom .peci na 180 oko 30min.Kolac se mora potpuno ohladiti,kolac okrenuti naopacke skinuti pek papir i vratiti u kalup natrag.ohladeni kolac  preliti sa vrelim sirupom.2 solje vode i 1 solju secera kuhati oko 10-15 min.mozete i malo ruma dodati.kolac dobro razhladiti,ako volite stavite slag ili preljev sa cokoladom kako volite.
  3. 3
    Ako volite jos slade dodajte jos secera u tjesto!
Izvor: coolinarika.com