Sastojci
- 100 g čokolade za kuvanje
- 150 g gorke tamne čokolade (70% kakaa)
- 600 ml slatke pavlake
- 20 g šećera u prahu
- 4 kašike soka ili likera od narandže
- 1 kašičica narandžine korice
- 100 g zdrobljene čokolade za kuvanje
- Za čokoladnu glazuru:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 90 g maslaca
Priprema
Umiješajte šlag od slatke pavlake, dodajte šećer u prahu, sok i narandžinu koricu te čokoladu otopljenu na pari. Dobro izmiješajte mikserom, pa umiješajte zdrobljenu čokoladu. Smjesu izlijte u kalup obložen prozirnom folijom i ostavite u zamrzivaču tri sata.
Ohlađeni kolač okrenite na tacnu, pa ga prelijte čokoladnom glazurom koju ste pripremili tako što ste u čokoladu, koju ste otopili na pari, umiješali omekšani maslac.
Kolač poslužite dobro rashlađen i narezan na šnite.
Kalup prije izlijevanja možete obložiti komadima tanke čokolade ili čokoladnim vaflima koji će vam poslužiti umjesto glazure.
domaci-recepti.blogspot.com